Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alzheimer izlječiv?

Terapija genima može vratiti izgubljenu memoriju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnika liječenja terapijom gena koja za cilj ima smanjenje problema s memorijom koje stvara Alzheimerova bolest, uspješno je testirana na miševima.

Američki znanstvenici pokušali su povećati razinu kemikalija koja pomaže moždanim stanicama da signaliziraju jedna drugu, a upravo je ta signalizacija poremećena kada je Alzheimer u pitanju, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Magnetski impulsi pomažu u liječenju depresije Slika nije dostupna San obnavlja moždane stanice

>> Hrvati među šest nacija na kojima će testirati cjepivo za Alzheimera

Iz Zaklade za Alzheimer Istraživanja, kažu kako istraživanje sugerira da postoji način da se unatoč bolesti, zadrži ‘komunikacija’ između moždanih stanica. Opće starenje stanovništva diljem svijeta, govori u korist tome da će se Alzheimer i ostale srodne bolesti koje uzrokuju teškoće u pamćenju, samo povećavati.

Istraživači iz Gladstone instituta za neurološke bolesti koji se nalazi u San Franciscu, vjeruju kako pojačavanje količine moždanih kemikalija, koje se nazivaju EphB2, a služe kako neurotransmiteri, mogu pomoći smanjenju ili čak sprječavanju nekih od najgorih simptoma ove bolesti. Njihovo istraživanje kaže kako kemikalije igraju važnu ulogu kod procesa pamćenja općenito, a njihove zalihe su iscrpljene kada se radi o Alzheimerovoj bolesti.

Jedna od najuočljivijih posljedica na mozgu oboljelom od Alzheimera, jest razvitak toksičnog proteina naziva ‘Amyloid’. Kroz vrijeme, ova pojava dovodi do smrti moždanih stanica.
Međutim, još jedna karakteristika Amyloida jest da se može vezati direktno za EphB2, te tako smanjuje količinu dostupnu moždanim stanicama i upravo to djelomično objašnjava sindrom gubljenja mmemorije.

Kako bi testirali ovu ideju, znanstvenici su napravili eksperiment genetskom terapijom, na miševima. Kada bi smanjili razinu kemikalije, zdravi miš bi razvio simptome slične Alzheimeru. Suprotno, kada bi ‘Alzheimer’ mišu dali terapiju genima sa EphB2, njihovi problemi sa memorijom bi nestali.

Dr. Lennart Mucke, koji je vodio ovu studiju, rekao je da je njegov tim ‘oduševljen’ pronalaskom. ‘Mislimo kako bi blokiranje Amyloidala i povećanje razine EphB2, moglo učiniti velike pomake u pokušaju liječenja Alzheimerove bolesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene