Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Svjetlosnom terapijom protiv zimske tjeskobe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zimska depresija, koja počinje s prvim kratkim danima i često ne prestaje sve do ožujka, izaziva duga razdoblja lošeg raspoloženja, ali i nemiran san, gubitak poleta i tjeskobu, a stručnjaci tvrde da je najbolji lijek svjetlosna terapija.

Problem nastaje zato što se dani skraćuju, sve je manje dnevnoga svjetla pa tijelo proizvodi više melatonina, hormona koji uzrokuje pospanost.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

"Depresija tijekom mračnih mjeseci nije neobična", rekao je profesor Juergen Zulley, liječnik sa sveučilišta u Regensburgu.

Za razliku od obične melankolije, zimsku depresiju karakteriziraju povećana pospanost, nedostatak snage, tromost, otežana koncentracija i općenito smanjena vitalnost.

Profesor Malek Bajbouj, psihijatar iz berlinske sveučilišne bolnice Charite kaže da se zimska depresija može dijagnosticirati kod osoba koje su depresivne svakodnevno, najmanje dva tjedna i kada se ponavlja najmanje dvije uzastopne godine.

Najbolje rješenje je svjetlosna terapija, kažu stručnjaci. Pritom se koristi posebna svjetiljka koja pruža dojam snažne sunčeve svjetlosti. Terapija se može provoditi u ambulanti ili kod kuće. Bijele zrake svjetiljke kroz mrežnicu oka stimuliraju određena područja mozga koja potiču proizvodnju serotonina. Poseban filter blokira štetno zračenje.

Dužina tretmana ovisi o snazi svjetiljke. "Tretman je najbolje provoditi ujutro kako bi tijelo 'razumjelo' da je svanuo dan", kaže Bajbouj. Ako se pravilno koristi, svjetiljka pokreće unutarnji sat, a rezultat toga je bolja koncentracija, poboljšanje sna i općenito uživanje u životu.

Profesor Thomas Schluepfer, zamjenik direktora Klinike za
psihijatriju i psihologiju iz bonnske sveučilišne bolnice, preporučuje osobama koje pate od zimske depresije da kupe svjetiljku koje se cijena kreće između 400 i 1200 eura, ovisno o snazi.

Što se tiče svjetlosti u solarijima, kaže Bajbouj, ono može popraviti raspoloženje u nekih osoba, ali ne utječe na razinu hormona kao svjetlosna terapija.

Zulley preporučuje umjereno vježbanje na svježem zraku, po mogućnosti u podne kad je sunčeva svjetlost najjača. Čak i kad je oblačno sunce je dovoljno jako da nam popravi raspoloženje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene