Američki znanstvenici s Columbia University su utvrdili kako do povećanja rizika za KOPB dolazi kod ljudi koji sušeno meso jedu više od 14 puta mjesečno.
KOPB, koja uključuje stanja nastala kao posljedica kroničnog bronhitisa i emfizema, spada među najčešće uzroke smrti u razvijenim zemljama i obično je posljedica pušenja.
Istraživači rezultate dobivene praćenjem 7352 osoba objašnjavaju prisutnošću nitrita u sušenom mesu, objavio je American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Visoka razina ovih soli se često koristi u proizvodnji sušenog mesa kao konzervans i antibakterijski agens.
Utvrđeno je i da su osobe koje najčešće konzumiraju sušeno meso obično pušači muškog spola, slabijeg su socioekonomskog statusa te imaju mali unos vitamina C, ribe, voća i povrća.
Povećanje rizika povezanog s konzumacijom sušenog mesa je bilo uočljivo i nakon što su u obzir uzeti ovi čimbenici, dodaju znanstvenici.
-
Očevid u tijeku
FOTO Ovo je mjesto strašnog zločina: Muškarac ubio punicu, ranio suprugu, a onda presudio i sebi?
-
Doznaje Dnevnik Nove TV
Od idućeg tjedna nove cijene goriva: Stigle dobre vijesti za vozače
-
U centru Zagreba
FOTO/VIDEO Hod za život dočekale aktivistkinje, okružila ih policija. Markić poručila: "Očekujem da ove godine bude izmijenjen Zakon o pobačaju"