Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsurdno istraživanje

Testirali 5 štednih žarulja i zaključili: Nisu štetne!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska Unija 2009. donijela je odluku o zabrani prodaje žarulja sa žarnom niti.

EU je takvu odluku donijela na temelju istraživanja koje je jedna belgijska tvrtka provela za Europsku komisiju na uzorku od 5 štednih žarulja.

Pročitajte i ovo Provjereno - problem nedostatka liječnika - 6 večeras u Provjerenom Patila u agoniji sa slomljenim kukom, jer nije bilo liječnika da je pregleda! Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

>>Doznajte sve o razlikama između klasične i štedne žarulje

Ekipa Provjerenog razgovarala je s autorom dokumentarnog filma ''Bulb fiction'' u kojem se propituje ispravnost zabrane upotrebe klasičnih žarulja. ''EU je htjela uvesti zabranu i htjeli su brojek kojima će to potkrijepiti. Ali nitko zapravo nije htio znati što je stvarno u štednim žaruljama. Nitko zapravo nije želio znati utjecaj zabrane,koliko energije će se stvarno uštedjeti. Pa napravili su istraživanje na 5 štednih žarulja! To je ništa'', rekao im je Moritz Gieselmann.

>>Jesu li štedne žarulje opasne za zdravlje?

A najveći problem predstavlja živa koja se nalazi unutar štedne žarulje. Gieselmann tvrdi kako štedne žarulje bez žive ne postoje, a njihova reciklaža je izuzetno teška. ''Došli smo do zaključka da štedne žarulje bez žive ne rade, a njihova reciklaža je izuzetno teška. Čak ako ih i reciklirate, ostaju vam vrlo vrlo toksični materijali, za koje nitko ne zna što s njima učiniti.  U Njemačkoj se deponiraju zajedno s nuklearnim otpadom'', ističe Gieselmann.

U Hrvatskoj ne postoje postrojenja za obradu ili zbrinjavanje opasnog otpada. Ako se kojim slučajem štedna žarulja razbije, živa u njoj odlazi u okoliš. A živa je najotrovniji element prisutan na Zemlji.

Štede li štedne žarulje struju ili štete zdravlju, pogledajte večeras u Provjerenom u 22:00!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene