Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sokovi ugrožavaju zdravlje djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predškolska djeca koja piju puno voćnih sokova mogla bi imati problema sa zdravljem, posebno s viškom kilograma, upozorava studija Medicinskog fakulteta u Pennsylvaniji.

Istraživanje je trajalo nekoliko godina, a obuhvatilo je 154 djevojčice od njihove 5. godine. 

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

S 13 godina, 14 djevojčica pokazivalo je simptome koji ih svrstavaju u rizičnu skupinu, tj. potencijalni su kandidati za bolesti srca, moždani udar ili dijabetes tipa 2.

Sve su imale prekomjernu težinu, visok krvni tlak i vrlo visok nivo kolesterola u krvi.

Istraživanje je pokazalo da su njihovi roditelji, koji su većinom i sami u rizičnoj skupini, manje pazili na prehranu od onih čija djeca nisu u rizičnoj skupini. 

No, u vrlo ranom djetinjstvu jedina razlika u njihovoj ishrani bila je što su pretile djevojčice pile puno više sokova nego ostale. 

Već s 9 godine, rizična je skupina svakodnevno pila 50 više zašećerenih sokova od one nerizične. 

"To ne znači da su sokovi loši, no znači da ih se djeci previše daje", rekla je nutricionistica Leslie Bonci. "Nijedno dijete ne bi smjelo piti sokova koliko želi."

"Metabolizam je nešto što se razvija od najranijih dana pa roditelji na takve stvari trebaju paziti od samog početka jer posljedice se mogu vidjeti tek s 13 ili 14 godina."

Dosadašnja istraživanja o povezanosti između konzumiranja zašećerenih voćnih sokova i pretjerane težine kod djece dala su različite rezultate. Američka udruga pedijatara je do sada zastupala stav da djeci treba ograničiti unos sokova - za uzrast od jedne do šest godina poželjno je dati od 115 do 140 mililitara dnevno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene