Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osmijeh na lice

Smijeh smanjuje bol!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da smijeh liječi i pozitivno djeluje na naš organizam, oduvijek je poznato. No da će nam olakšati podnošljivost boli, još je jedna pozitivna reakcija.

Stoga, ako se dobro nasmijete u društvu s prijateljima vaš mozak će biti pod utjecajem kemikalija koje su slične opijatima i lakše ćete podnositi bol.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Britanski znanstvenici napravili su istraživanje u kojem je jedna skupina ispitanika gledala 'Prijatelje' i 'Mr. Beana'  a druga suhoparne scene golfa i dokumentarne emisije o prirodi. Znanstvenici su za to vrijeme proučavali njihovu razinu tolerancije boli.

Rezultati su vrlo zanimljivi. Samo 15 minuta smijeha povećalo je prag tolerancije boli za oko 10%. Za razliku od toga, gledanje ozbiljnih ili neutralnih isječaka nije utjecalo na podnošljivost boli.

No postoji i jedan ključni faktor, za takvo olakšavanje boli, smijeh mora biti onaj kod kojeg dolazi do opuštanja, stiskanja očiju i trbušnih mišića. Obično hihotanje nema tako blagotvorne učinke.

Prilikom smijanja otpuštaju se određene količine endorfina (hormona sreće) jer dolazi do spontanog mišićnog napora koji se ponavlja a koji je posljedica izdisanja bez prethodnog udisanja. Taj napor nas iscrpljuje i zbog toga se otpušta endorfin. 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene