Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Smijeh i suze prirodna su terapija za dušu i tijelo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna minuta smijeha djeluje na organizam jednako kao i 45 minuta terapeutskog opuštanja. Kad se osoba smije, u tijelu dolazi do fizioloških promjena, broj otkucaja srca se smanjuje, tlak pada i tijelo se opušta.

Osim toga, britanski su znanstvenici potvrdili da je smijeh zaista zarazan i otkrili način na koji se mozak “zarazuje” veseljem. Znanstvenici sa sveučilišta u Londonu otkrili su da slušanje smijeha i ostalih pozitivnih zvukova stvara podražaj u području mozga koji se aktivira kad se smijemo.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje Danka Ilić "Nema tragova" Djed djevojčice Danke oglasio se u suzama: "Želim skinuti ljagu s obitelji, u meni i dalje tinja..."

 U Americi postoji čak i vrsta terapije smijehom koja pomaže u ozdravljenju, a najviše uspjeha ima pri liječenju stresa. 

Suze su također izrazito važne za postizanje duševne ravnoteže. Plakanjem se u stresnim situacijama oslobađamo napetosti i organizam se opušta. 

Time se ujedno smanjuje količina “negativnih hormona” u tijelu i ponovno uspostavlja ravnoteža. Zato, ako osjetite potrebu za plakanjem, učinite to bez suzdržavanja.

 Djelovanjem hormona, plač i smijeh dovode do olakšanja i odvraćaju pozornost od ljutnje, krivnje, stresa i svih negativnih osjećaja. Budući da se smanjuje razina kortizola, epinefrina, adrenalina i dopamina, postiže se antidepresivan i smirujući učinak. 

Osim toga, smijeh jača imunitet i brani od tumorskih stanica te bakterija. Smijeh može pomoći i mršavljenju. Znanstvenici tvrde da se glasnim smijehom 10-15 minuta na dan može potrošiti, ovisno o tjelesnoj težini, 10-40 kalorija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene