Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zasad samo za miševe

Slučajno otkriven lijek za - ćelavost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedavno objavljenoj studiji znanstvenici sa UCLA objavili su da su otkrili lijek za ćelavost. Nažalost lijek zasad djeluje samo na miševima no ovo je otkriće značajno zbog budućih istraživanja vezanih uz ćelavost kod ljudi.

Do otkrića je došlo sasvim slučajno dok je znanstveni tim istraživao djelovanje supstance koja blokira hormon stresa. 'Ovo bi moglo pokrenuti nove načine borbe protiv ćelavosti kroz regulaciju razine hormona stresa, a samim time regulaciju gubitka kose vezanog uz kronični stres i starenje', izjavio je Milion Mulugeta, jedan od istraživača na projektu sa UCLA, a prenosi Popsci.com.

Pročitajte i ovo Istraživanje na otoku Gough Odmor od buke San vam je raditi na nenaseljenom otoku? Možete za 30.000 eura, ali samo ako volite ove životinje Ispadanje kose - 1 pogađa i žene Mnogi muškarci zbog ove pojave padaju u depresiju: Znanstvenici na pragu otkrića koje će ih lišiti muka?

Zanimljivo da je istraživanje isprva bilo usmjereno na ispitivanje povezanosti hormona stresa i probavnog sustava. U istraživanju su korišteni miševi kojima je genetskom manipulacijom potaknuto povećano lučenje CRF hormona stresa. Kada je miševima dana doza supstance koja blokira hormon stresa otkriveno je da blokada hormona stresa rezultira suzbijanjem ćelavosti i ponovnom rastom dlake.

>> Od previše češljanja možete oćelaviti

Iako je istraživanje dosad provedeno samo na miševima znanstvenici najavljuju daljnja istraživanja i moguću primjenu ovog otkrića na ljude jer je, dodaju, otprije poznato kako se hormon stresa CRF nalazi i u ljudskoj koži.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene