Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Registar darivatelja matičnih stanica narastao na 25 tisuća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj darivatelja matičnih krvnih stanica u nacionalnom Registru, koji se nalazi u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu u KBC-u Zagreb, narastao je u godinu dana sa 154 na više od 25.000 članova.

To se dogodilo ponajprije zahvaljujući Zakladi Ana Rukavina, rekao je medicinski voditelj zaklade dr. Mirando Mrsić uoči
današnjeg skupa o tkivnom bankarstvu u Hrvatskom liječničkom zboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Početak svega VIDEO: Sva vrijednost matičnih stanica Slika nije dostupna Nada za slijepe Novi pokušaji liječenja sljepoće

Drugi hrvatski simpozij o tkivnom bankarstvu organizira Akademija medicinskih znanosti Hrvatske s ciljem da se, osim medijske popularizacije, rasprave neka stručna i znanstvena pitanja s tog područja.

Mrsić ističe da je u tijeku tipizacija prikupljenih uzoraka te nabava nove opreme potrebne za to. Dosad je tipizirano svega 613 uzroka, a cilj je tipizirati prvih 2.000 uzoraka kako bi se dobio i prvi darivatelj.

Tipizacija tkiva jednog darivatelja matičnih stanica stoji tisuću
kuna, što znači da bi za tipizaciju svih 25.000 uzoraka trebalo 25 milijuna kuna, ističe Mrsić. Putem Zaklade je dosad od raznih donatora prikupljeno šest milijuna kuna, od čega su tri potrošena na nabavu potrebne opreme za tipizaciju.

Mrsić podsjeća da je u ožujku ove godine osnovana i banka krvi iz pupkovine te je dosad prikupljeno oko 100 uzoraka iz zagrebačkih rodilišta. Uz pristanak roditelja, krv se na taj način daje za opće dobro radi liječenja leukemije.

Na simpoziju će biti govora i o načinima pohrane i korištenja koštane srži, što je u Europskoj uniji strogo regulirano, kaže organizator simpozija prof. Milivoj Boranić. Dodaje da je Hrvatska preuzela europsku regulativu no još kasni s njezinom primjenom, a za sve je potrebno osigurati i više novca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene