Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pušenje marihuane smanjuje važne dijelove mozga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugogodišnje uživanje marihuane može izazvati smanjivanje važnih dijelova mozga do 12 posto, objavili su australski znanstvenici sa sveučilišta u Melbourneu.

Detaljne snimke mozga kod 15 ispitanika koji su tijekom 20 godina dnevno pušili najmanje pet cigareta s marihuanom pokazale su da im je hipokampus manji za 12 a amigdal za sedam posto od 16 osoba u kontrolnoj skupini koja nije pušila marihuanu.

Pročitajte i ovo Zaplijenjena marihuana Na području Kaštela Kada ih je ugledao, pokušao je pobjeći: 29-godišnjaku policija oduzela pozamašnu količinu droge Ilustracija Dnevnik Nove TV pita Treba li Hrvatska legalizirati marihuanu? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Hipokampus regulira pamćenje i emocije dok amgdal igra ulogu u upravljanju strahom i agresijom. Oni koji su uživali marihuanu su loše prošli i na testovima memorije koji su od njih tražili da zapamte popis od 15 riječi.

"Ovi rezultati dovode u pitanje rašireno vjerovanje da pušenje marihuane ima mali ili nikakav utjecaj na mozak", rekao je jedan od istraživača za Herald Sun.

Onih 15 ispitanika koji su pušili marihuanu imaju prosječnu dob od 39 godina i nisu uzimali druge droge.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene