57975
57975
57975
57975
57975

Ako patite od sindroma nemirnih nogu trebate redoviti san

  • , 14.09.2008., 22:30
  • Autor:
  • komentara

Ako noge ne možete smiriti tijekom noći, možda imate sindrom nemirnih nogu (RLS). To su neugodni osjećaji u nogama (mravinjanje, gmizanje, bockanje, trzanje, grčenje, trnjenje) zbog kojih postoji potreba za njihovim pomicanjem.

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

Simptomi sindroma nemirnih nogu uglavnom se javljaju ili pogoršavaju tijekom večernjih sati, a privremeno ih ublažiti može kretanje, masaža i stavljanje hladnih obloga.

Postavljanje dijagnoze

Prije je ova bolest bila pogrešno dijagnosticirana kao grč, ali u studijama iz 2007. godine koje su načinili David Rye u SAD-u i dr. Juliane Winkelman iz Njemačke indicirano je kako je to genetsko neurotični poremećaj, odnosno povezan je s disfunkcijom dopaminergičkog sustava.

‘Najgore je navečer jer tada razina dopamina prirodno opada. Sindrom je također povezan i s nedostatkom željeza’, rekla je dr. Ray Chaudhri, profesorica neurologije u bolnici King’s College.
 
'Kako bi dijangosticirali ovaj sindrom, liječnici koriste upitnik URGE’, rekao je londonski liječnik Ayan Panja, koji preporučuje da se obratite liječniku ukoliko imate dva ili više simptoma.

Ukoliko odgovorite pozitivno na navedena četiri pitanja, imate sindrom nemirnih nogu prema IRLSSG (International RLS Study Group) kriterijima:

1. Imate li, ili ponekad osjećate, ponavljajuće neugodne osjete ili senzacije u nogama dok sjedite ili ležite?

2. Imate li, ili ponekad osjećate, ponavljajuću
potrebu za pomicanjem nogu dok sjedite ili ležite?

3. Da li se ovi simptomi (neugodne senzacije i potreba za pomicanjem nogu) pogoršavaju za vrijeme odmora (sjedenje, ležanje), a manje su izraženi ili ih uopće nema za vrijeme kretanja?

4. Da li se ovi simptomi (neugodne senzacije i potreba za pomicanjem nogu) pogoršavaju uvečer ili tijekom noći, u odnosu na jutro?

Dodatna potvrda dijagnoze uključuje pozitivan odgovor na terapiju dopamin agonistima.

Na koga utječe?

Vjeruje se da utječe na pet posto ljudi, ali samo 10 do 15 posto njih treba liječenje.

‘RLS je mogo češći među ženama. Stanje je povezano s niskim razinama željeza, a može se javiti tijekom trudnoće kada padne razina željeza’, rekla je dr. Chaudhri.

Kako se liječi?

Prije provođenja terapije u obzir se uzima dob bolesnika, težina i učestalost simptoma. Terapija (agonisti dopamina smatraju se terapijom prvog izbora) se započinje najmanjom učinkovitom dozom, obično prije spavanja. Učinkovitost agonista dopamina uočava se vrlo brzo, a ostaje održana i do godine dana nakon početka liječenja. U težim oblicima bolesti daju se još levodopa i neki antiepileptici, a u najtežim slučajevima i opioidi.

Pri liječenju je važna i tzv. higijena sna, odnosno odlazak na spavanje uvijek u isto vrijeme te podjednaku duljinu sna i pravilna prehrana. Neki liječnici također napominju kako je u liječenju koristan magnezij, izbjegavanje kave, alkohola, čaja i cigareta.

Sindrom nemirnih nogu je, kažu liječnici, doživotna bolest za koju (barem za sada ) nema lijeka. Sporo progredira, a mogunost remisije je mala.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.

Dnevnik.hr na Facebooku

 
 


DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se