Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ako patite od sindroma nemirnih nogu trebate redoviti san

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako noge ne možete smiriti tijekom noći, možda imate sindrom nemirnih nogu (RLS). To su neugodni osjećaji u nogama (mravinjanje, gmizanje, bockanje, trzanje, grčenje, trnjenje) zbog kojih postoji potreba za njihovim pomicanjem.

Simptomi sindroma nemirnih nogu uglavnom se javljaju ili pogoršavaju tijekom večernjih sati, a privremeno ih ublažiti može kretanje, masaža i stavljanje hladnih obloga.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ispovijesti majki čija su djeca razvila MIS-C - 2 VEČERAS U PROVJERENOM Horor-priče roditelja čija su djeca asimptomatski preboljela koronu i razvila MIS-C: ''Vidjela sam na njoj da se gasi...'' Satelit (Foto: Dnevnik.hr) NEOBJAŠNJIVI SIMPTOMI ''Sindrom Havana'': Objavljen uzrok misterija kojim je pogođeno više od 40 diplomata

Postavljanje dijagnoze

Prije je ova bolest bila pogrešno dijagnosticirana kao grč, ali u studijama iz 2007. godine koje su načinili David Rye u SAD-u i dr. Juliane Winkelman iz Njemačke indicirano je kako je to genetsko neurotični poremećaj, odnosno povezan je s disfunkcijom dopaminergičkog sustava.

‘Najgore je navečer jer tada razina dopamina prirodno opada. Sindrom je također povezan i s nedostatkom željeza’, rekla je dr. Ray Chaudhri, profesorica neurologije u bolnici King’s College.
 
'Kako bi dijangosticirali ovaj sindrom, liječnici koriste upitnik URGE’, rekao je londonski liječnik Ayan Panja, koji preporučuje da se obratite liječniku ukoliko imate dva ili više simptoma.

Ukoliko odgovorite pozitivno na navedena četiri pitanja, imate sindrom nemirnih nogu prema IRLSSG (International RLS Study Group) kriterijima:

1. Imate li, ili ponekad osjećate, ponavljajuće neugodne osjete ili senzacije u nogama dok sjedite ili ležite?

2. Imate li, ili ponekad osjećate, ponavljajuću
potrebu za pomicanjem nogu dok sjedite ili ležite?

3. Da li se ovi simptomi (neugodne senzacije i potreba za pomicanjem nogu) pogoršavaju za vrijeme odmora (sjedenje, ležanje), a manje su izraženi ili ih uopće nema za vrijeme kretanja?

4. Da li se ovi simptomi (neugodne senzacije i potreba za pomicanjem nogu) pogoršavaju uvečer ili tijekom noći, u odnosu na jutro?

Dodatna potvrda dijagnoze uključuje pozitivan odgovor na terapiju dopamin agonistima.

Na koga utječe?

Vjeruje se da utječe na pet posto ljudi, ali samo 10 do 15 posto njih treba liječenje.

‘RLS je mogo češći među ženama. Stanje je povezano s niskim razinama željeza, a može se javiti tijekom trudnoće kada padne razina željeza’, rekla je dr. Chaudhri.

Kako se liječi?

Prije provođenja terapije u obzir se uzima dob bolesnika, težina i učestalost simptoma. Terapija (agonisti dopamina smatraju se terapijom prvog izbora) se započinje najmanjom učinkovitom dozom, obično prije spavanja. Učinkovitost agonista dopamina uočava se vrlo brzo, a ostaje održana i do godine dana nakon početka liječenja. U težim oblicima bolesti daju se još levodopa i neki antiepileptici, a u najtežim slučajevima i opioidi.

Pri liječenju je važna i tzv. higijena sna, odnosno odlazak na spavanje uvijek u isto vrijeme te podjednaku duljinu sna i pravilna prehrana. Neki liječnici također napominju kako je u liječenju koristan magnezij, izbjegavanje kave, alkohola, čaja i cigareta.

Sindrom nemirnih nogu je, kažu liječnici, doživotna bolest za koju (barem za sada ) nema lijeka. Sporo progredira, a mogunost remisije je mala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene