Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otrov morskog puža kao lijek za kroničnu bol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otrov morskog puža nastanjenog na Velikom koraljnom grebenu pokraj Australije mogao bi unijeti velike promjene u liječenju kronične boli, priopćili su znanstvenici sa sveučilišta u Queenslandu.

"Ovi puževi love svoj plijen tako da im ubrizgaju otrov koji ih
paralizira", rekla je Jenny Ekberg iz istraživačkog tima sveučilišta. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…" Slika nije dostupna Spori, slinavi i čudesni Pogodite koja životinja ima čak 14.000 zubi?

"Jedna od komponenti otrova blokira receptore za bol. Mi smo to  isprobali na životinjama i taj sastojak se pokazao vrlo učinkovitim", dodala je ona.

Prirodni lijek za kroničnu bol mogao bi značiti revoluciju na tržištu lijekova s obzirom na to da dosadašnji analgetici imaju negativne popratne učinke.

"Uobičajeni lijekovi protiv bolova poput morfija imaju popratne
učinke kao što su omamljenost i narušavanje vidnog polja, dok bi prirodni sastojak bio dobar jer djeluje samo na receptore boli, a ne na druga područja", kazala je Ekberg.

Međutim zasad je vrlo teško izdvojiti dovoljne količine otrova
morskog puža pa se pokušava sintetizirati u laboratoriju. Trenutačno je taj "lijek" u fazi testiranja na životinjama a pretpostavlja se da će iduće godine biti testiran na ljudima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene