Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećava se rizik od infarkta

Nezaposlenost vodi u srčani udar!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezaposlenost u pedesetim i ranim šezdesetim godinama života povećava rizik od srčanog udara u sličnom omjeru kao i pušenje, objavili su američki znanstvenici.

U istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 13 tisuća ljudi u SAD-u ustanovljeno je da je rizik od srčanog udara porastao za 27 posto u prvoj godini nakon gubitka zaposlenja. Postotak rizika dodatno je rastao ako je pojedinac izgubio radno mjesto više puta, objavljeno je u časopisu 'Archives of Internal Medicine'.

Stručnjaci sa sveučilišta Duke smatraju da za to treba kriviti stres, a do ovih rezultata su došli nakon što su isključili uobičajene faktore rizika za srčani udar poput pušenja, visokog tlaka i dijabetesa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Srčani udar Dječak pribranom reakcijom spasio ocu život: Samo se srušio na volan i jedino što je stigao reći bilo je - 'Ne osjećam se dobro'' Ilustracija panika na letu Drama na nebu: Pilot otišao na WC i nije se vratio, avion je jurio 900 kilometara na sat!

>> Nezaposleni piju više lijekova

'Mislimo da stres koji se javlja zbog gubitka posla stoji iza ovoga. I, vjerojatno, gubitak posla ima veći učinak po zdravlje nego stresan posao', kazala je znanstvenica Linda George s Dukea, kazavši da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se preciznije odredila povezanost rasta rizika od srčanog udara i gubitka posla. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene