Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nestanak bioraznolikosti ugrožava razvoj novih generacija lijekova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova generacija lijekova od prirodnih sastojaka, bilo da se radi o antibioticima ili lijekovima koji se koriste u liječenju oboljelih od raka, mogla bi zauvijek nestati, ako svijet nastavi sustavno utjecati na nestanak pojedinih biljnih i životinjskih vrsta.

Bez obzira na to potječu li supstancija koje se koriste u proizvodnji lijekova od biljnih ili životinjskih vrsta, autori knjige 'Sustaining Life' upozoravaju da bi nestanak pojedinih vrsta mogao utjecati na budućnost medicine i farmaceutske industrije. 

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Potraga za malenom Dankom ušla je u treći dan Nestala u utorak U BiH uhitili trojicu koji su tvrdili da imaju informacije o malenoj Danki, nevjerojatno je što su izjavili nakon uhićenja

Autori knjige navode primjere za mnoge potencijalne lijekove. Pokazalo se da je posebna vrsta žabe pronađena u australskim šumama osamdesetih godina, čija je ženka u utrobi nosila punoglavce dok se nisu razvili u male žabe koristeći pritom enzime za koje su preliminarna znanstvena istraživanja pokazala da se mogu upotrijebiti u liječenju čira kod ljudi potpuno istrebljena.

'Ova vrijedna liječnička tajna zauvijek je izgubljena', sa žaljenjem su ustvrdili Eric Chivian i Aaron Bernstein, glavni autori knjige koju je izdao Centar za zdravlje i okoliš Harvardskog medicinskog fakulteta.

U knjizi je navedeno sedam skupina koje bi se u medicini mogle posebno iskoristiti - amfibije, medvjedi, neke vrste zmija, morski psi, primati, američki bodljaš (vrsta člankonošca srodnog raku) te od stabala borovina i stablo ginka.

U UN-u se nadaju da će u svibnju na Konvenciji o biološkoj raznovrsnosti u Bonnu uspjeti postići sporazum koji će omogućiti očuvanje ovih biljnih i životinjskih vrsta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene