Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Teže razmišljanje

Nedostatak vode doslovno smanjuje mozak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako se ne pije dovoljno vode smanjuje se mozak, a onda se i teže razmišlja, upozoravaju stručnjaci.

Istraživanja pokazuju da nedostatak vode ne utječe samo na veličinu mozga, nego i na njegovo funkcioniranje. Samo 90 minuta konstantnog znojenja može smanjiti mozak kao godina dana starenja, vjeruju znanstvenici. Zbog dehidracije, siva tvar u našoj glavi je prisiljena i jače raditi kako bi procesuirala iste informacije. Nedostatak tekućine danima ili čak tjednima može utjecati na učinak na poslu ili u školi. No, nakon samo jedne čaše vode, mozak se brzo vrati u normalu, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

Tim britanskih znanstvenika je skenirao mozak teenagera nakon što su vozili bicikl sat i pol. Neki su bili troslojno obučeni, dok su ostali nosili samo kratke hlače i majice. 'Vidjeli smo kako se smanjuje tkivo mozga. Šupljine punjene tekućinom u središtu mozga su se povećale, dok se istovremeno smanjilo tkivo mozga. Ljudi koji su izgubili veću kilažu imali su i veće smanjenje mozga', reklu su znanstvenici Matthew Kempton i Ulrich Ettinger s Psihijatrijskog instituta na londonskom King fakultetu. Iako su znojni studenti postizali dobre rezultate igrajući kompjuterske igrice, snimke njihovih mozgova su pokazale da su pri tome koristili puno veći kapacitet mozga nego inače.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene