Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U RH do 180 novooboljelih godišnje

Međunarodni dan djece oboljele od maligne bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od zloćudnih bolesti u Hrvatskoj oboli 150 do 180 djece na godinu, a zahvaljujući suvremenoj terapiji, stopa izlječenja u djece znatno je viša nego za odrasle, pa rak uspješno pobijede dvije trećine djece, ističu stručnjaci u povodu Međunarodnog dana djeteta oboljela od maligne bolesti.

Rak u djece rijetka je, ali ozbiljna bolest, a među najčešćima su tumori mozga, vegetativnog i živčanog sustava - neurblastom i nefroblastom - te tumori brubrega i kostiju. ‘Tumori u djece lakše se liječe jer su osjetljivija na terapiju pa je tako izlječivo 50 posto neuroblastoma i 90 posto tumora bubrega’, kaže voditeljica onkološkog odjela Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici prof. Jasminka Stepan. Ističe pritom kako joj u svakodnevnu radu nije smetnja dostupnost lijekova, nego nedostatak kadrova i skučen prostor zbog čega roditelji ne mogu biti 24 sata sa svojim bolesnim djetetom.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

U Hrvatskoj danas djeluju četiri dječja onkološka centra - spomenuta klinika te na KBC-u Zagreb, zatim u KBC-ima u Rijeci i Splitu. U tim centrima radi ukupno 12 dječjih onkologa. ‘Hrvatski su liječnici vrhunski i njihovom je zaslugom postotak izlječenja u Hrvatskoj na razini razvijenih zemalja’, smatra predsjednik udruge ‘Krijesnica’ Zoran Cipek. Ta udruga večeras u Centru Kaptol priređuje premijeru dokumentarnog filma ‘Djeca Krijesnice’, u kojem djeca svjedoče o svojim iskustvima u liječenju raka želeći poslati poruku nade i optimizma. Udruga je od 1. veljače uvela i humanitarni telefon 060 9015, na koji se može darovati iznos od 6,15 kuna za organizaciju rehabilitacijskog kampa na ljeto u Fužinama za djecu koja su preboljela rak. Potrebno je skupiti 70 tisuća kuna za 35 djece. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene