Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzdravlje!

Kod žena koje ponekad popiju koju čašicu, manji je rizik od moždane kapi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ženama koje prosječno popiju čašu vina ili piva na dan prijeti manja opasnost od 17 do 21 posto da će pretrpjeti moždanu kap nego ženama koje uopće ne piju alkohol, pokazalo je američko istraživanje koje je obuhvatilo tisuće žena u gotovo 30 godina.

Rezultati objavljeni u časopisu 'Stroke' potvrđuju preporuke Američke udruge za srce po kojima žena ne bi smjela popiti više od jednog pića na dan, no to ne znači žene sada trebaju početi piti kako bi uklonile opasnost od moždane kapi, poručuju znanstvenici.

'Ne ohrabrujemo žene koje ne piju da to počnu činiti', kaže Monik Jimenez, znanstvenica s 'Brigham and Women's Hospitala' u Bostonu, koja je vodila istraživanje.

'Alkohol je mač s dvije oštrice jer može povećati tlak i atrijsku fibrilaciju, koji su također čimbenici rizika za moždanu kap.'

Već su prijašnja istraživanja pokazala da je unošenje malih količina alkohola povezano s manjom opasnošću od moždane kapi.

Znanstvena ekipa obradila je podatke više od 83 tisuće žena srednje dobi prikupljene tijekom 26 godina. Žene su bile podijeljene u nekoliko skupina, ovisno o unosu alkohola - od onih koje nikad ne piju do onih koje unose alkohol koji odgovara količini od tri čaše vina i više na dan.

Među ženama koje nikad ne piju oko četiri posto imalo je moždanu kap, a u skupini žena koje su umjereno pile dva posto ih je pretrpjelo moždanu kap. Istraživanje nije pokazalo povećanu opasnost od moždane kapi među ženama koje su najviše pile, no prijašnja su istraživanja upozoravala na tu opasnost. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Jaroslaw Kaczynski Stiže i pritužba "Za niski natalitet krive su žene koje piju": Kontroverzni političar izjavom razbjesnio javnost

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene