Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kod kuća rađa 30 posto Nizozemka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neobična statistika razlikuje Nizozemsku od drugih zapadnih zemalja. U toj zemlji čak trideset posto žena rađa kod kuće, što je praksa koju podržavaju i medicinske službe i same žene.

Nizozemsku od drugih zapadnih zemalja - u toj zemlji čak trideset posto žena rađa kod kuće, što je praksa koju podržavaju i medicinske službe i same žene.

Pročitajte i ovo Ilustracija nesreća u Nizozemskoj VIDEO U urušavanju mosta u izgradnji poginule dvije osobe: "Hitne službe izvlače zatrpane žrtve" Geert Wilders Protivi se pomoći Nizozemski Donald Trump poručio: "Mi smo europske budale jer smo primili najviše ukrajinskih izbjeglica"

"Nizozemska ima najviši postotak poroda kod kuće u usporedbi s drugim razvijenim zemljama", kaže Sjaak Toet, porodničar u Rotterdamu i predsjednik nizozemske udruge primalja.

Trideset posto žena u Nizozemskoj rađa kod kuće, 60 posto u bolnici, a ostalih 10 posto u posebnim klinikama.

Te brojke uvelike se razliku od onih uz Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji i skandinavskim zemljama gdje se samo 2 posto poroda odvija kod kuće.

"To je pitanje stava. Mnoge žene kažu mi 'moja je maka rodila svu svoju djecu kod kuće i uvijek se sve odvijalo bez problema. Zašto ne bi i ja?'", pojašnjava Toet.

Po nizozemskim zakonima, trudnoća nije bolest i osiguravateljske kuće pokrivaju samo dio bolničkih troškova, osim u slučajevima da je trudnoća rizična.

"Žene općenito smatraju da je porod kod kuće ugodniji jer ne moraju žuriti u bolnicu kako bi tamo u brzini rađale i potom se vratile kući nakon brzog tuša. U Nizozemskoj, ako nema komplikacija za bebu ili majku, žene isti dan nakon poroda odlaze kući", kaže Toet.

Ministarstvo zdravstva u toj zemlji podržava porod kod kuće.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene