Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studije pokazale

Meditacija izaziva fizičke promjene na mozgu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili da je kineska meditacija 'punog uma' povezana sa stvarnim fizičkim promjenama u mozgu i to promjenama koje mogu imati zaštitno djelovanje protiv mentalnih bolesti.

Istraživači sa Sveučilišta u Oregonu proučavali su podatke iz 2010. godine u kojem je sudjelovalo 45 studenata preddiplomskog studija, kao i prošle studije sa Sveučilišta u Kini u kojima je sudjelovalo 68 studenata koji su prakticirali meditaciju punog uma. Ova meditacijska tehnika stavlja naglasak svjesni um, tijelo i okolinu, piše Huffington post.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Um nakon smrti Zastrašujuće istraživanje otkriva: Kada umrete, znate da ste mrtvi Slika nije dostupna Stručnjaci čak preporučuju Volite razgovarati sami sa sobom? Ne bojte se, niste ludi...

Koristeći tehniku sličnu magnetskoj rezonanci, istraživači su mogli vidjeti promjene na strukturama mozga koje su se dogodile uslijed prakticiranja dotične meditacije. Istraživači su otkrili da su sudionici istraživanja, nakon dva tjedna prakticiranja meditacije punog uma, imali porast broja signalnih veza u mozgu nazvan gustoća aksona.

>> Radnik živ zakopan preživio zahvaljujući meditaciji

I nakon mjesec dana prakticiranja meditacije, što bi iznosilo 11 sati meditacije, istraživači su kod sudionika zabilježili još veći porast signalnih veza, kao i povećanje zaštitnog tkiva oko aksona. Ispitanici su, također, bili puno boljeg raspoloženja nakon treninga..

'Ovaj dinamičan uzorak bijele tvari koju uključuje prednji korteks, dio moždane mreže povezan sa samoregulacijom, mogao bi osigurati sredstva za intervencije kako bi se poboljšalo ili spriječilo psihičke poremećaje ', kazali su istraživači.

>> Kratka meditacija smanjuje stres

Prošle godine su znanstvenici iz Massachusettsa objavili studiju u kojoj su došli do zaključka da prakticiranje meditacije od samo osam tjedana može dovesti do poboljšanja pamćenja i smanjenja stresa. 'Ova studija pokazuje da su promjene u strukturi mozga možda temelj za neki od tih zabilježenih poboljšanja te da se ljudi ne osjećaju bolje samo zbog toga što su proveli neko vrijeme opuštajući se', kazala je istraživačica Sara Lazar.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene