Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neželjeni gost!'

Kako ubiti parazita koji živi u Vama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parazitski crvi noćna su mora za većinu ljudi-crvi mogu rasti u Vašim crijevima i do 12 metara. Urbane legende tvrde kako se paraziti u organizam unose preko dijetalnih tableta. Neki od savjeta kako ih ukloniti iz organizma uključuju kombinaciju korištenja ljepljivih trakica, konzumiranja slatkiša i izbacivanja iz organizma kroz tjelesne otvore.

No, što je uistinu točno kada je riječ o ovim nametnicima. Kako ste ih dobili i koji je najbolji način da se borite protiv njih?

Pročitajte i ovo Ilustracija Neočekivano otkriće Odvratan pronalazak prisilio pilota da se vrati u zračnu luku: "Žena je rekla da joj je nešto palo na glavu. Okrenuo sam se..." Ilustracija Mnogima nije lako Nestašica važnih lijekova u Hrvatskoj: Pacijenti imaju nekoliko mogućnosti

1. Trakavica-skriva se u hrani

Ukoliko konzumirate svinjetinu ili junetinu, dobivanje nametnika u tom slučaju vrlo je lako. Ne dovoljno kuhano meso, glavni je uzrok tome. Taenia Solium i Taenia Saginata, ličinke su koje se razviju u utrobi krava ili svinja. Ova vrsta trakavice može narasti i do 12 metara i nastaniti se u ljudskom organizmu i do nekoliko godina. Trakavice mogu biti uzrok različitim zdravstvenim problemima, komplikacijama, slabom vidu, u najgorem slučaju može doći do oticanja mozga ukoliko se parazit preseli u to područje. Većina infekcija je asimptomatska, jer pacijenti primijete prisustvo nametnika tek kada se oni krenu 'migoljiti', odnosno kada se odvoje od crijeva. Ručno uklanjanje trakavice kroz usta, moguće je ali ne i zabavno.

>> Jezovito: Zubati crvi paraziti ih umalo pojeli žive!

2. Hookworms-rudarska glista krije se u tlu

Rudarska glista je nematoda-valjkasti crv, i puno je manji od trakavice. Ovi paraziti rijetko su duži od centimetra, preko tankog crijeva ulaze u krv. S obzirom da rudarska glista sprečava preusmjeravanje hranjivih tvari iz tankog crijeva u krv, znatno je problematičnija od trakavice. Uzrok je mnogim zdravstvenim problemima poput anemije, sporog kognitivnog rasta i neishranjenosti . Rudarska glista 'nastanjena' je u više od milijun ljudskih organizama diljem svijeta. Velika većina zaraženih osoba živi u područjima tropske i suptropske klime, gdje nemaju odgovarajuću sanitetsku njegu. Ulazak rudarske gliste u organizam je 'zaobilazan' i znatno zapetljaniji od unosa trakavice. Noću kada se tlo ohladi, rudarska glista izlazi na površinu tla čekajući priliku da se 'prilijepi' za ljudsko stopalo. Velike probleme za lokalno zdravstvo stvaraju i ličinke u izmetu, jer tako mogu doći do izvorišta vode koju ljudi konzumiraju.

3. Pinworm

Pinworm stavlja svoja jajašca oko anusa, što stvara neugodan osjećaj, koji je dio tako zvanog 'Začaranog kruga', jer preko prstiju, ličinke mogu doći do usta i na taj način ući u probavni trakt. Pinworm su velik problem diljem svijeta, osobito u mnogim osnovnim školama, gdje se infekcija može prenijeti putem kontakta sa zaraženom osobom ili zaraženim površinama, poput WC-školjke, slavine. Simptomi ovakve vrste infekcija jesu svrbež, razdražljivost i gubitak težine. Najbolji način da se otkrije da li se u organizmu nalaze ovi nametnici jest uz pomoć ljepljive trake, koja se stavi noću na anus, tijekom spavanja, jer nametnici noću izlaze položiti jajašca.

>> Čuvajte se parazita: 'Ličinke uđu u srce i pluća'

Kako se riješiti neželjenog gosta?

Najbolji način borbe protiv nametnika jest stalno održavanje osobne higijene i pridržavanje sanitetskih pravila. Uz to članovi određene obitelji trebali bi redovito konzumirati lijekove namijenjene borbi protiv nametnika , jer se nametnici mogu prenositi s osobe na osobu. Postoje brojni farmaceutski načini kako se riješiti ovih nametnika, većina njih uključuje Anthelmintics lijekove kojima je glavni cilj ubiti nametnika. Neki od tih lijekova su Benzimidazol, Albendazol, Ivermectin. Navedena skupina lijekova izgladnjuje i paralizira crve, smanjujući njihovu sposobnost da apsorbiraju glukozu što ih vodi do smrti a Vas do rješavanja velikog problema.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene