Glicidamid nastaje zagrijavanjem proizvoda od krumpira i mnogo je opasniji od akrilamida, koji je u istim proizvodima otkriven prije šest godina, priopćilo je u ponedjeljak Tehničko sveučilište u Muenchenu.
Dobra vijest u slučaju glicidamida jest što se javlja u manjim količinama.
Pri pregledu deset vrsta čipsa i triju vrsta prženih krumpira pronađene su količine glicidamida od 0,3 do 1,5 mikrograma po kilogramu.
U stanicama sisavaca čak i najmanja količina glicidamida može izazvati promjenu genetske strukture.
Najčitanije
-
Anketa Dnevnika Nove TV
Hrvati otkrili što misle o potezu Baby Lasagne: Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV
-
Pat-pozicija
Nema vozača, nema prijevoza: Ukinute stotine polazišta, nude 1600 eura plaće, ali nitko se ne javlja
-
Živahno u visokom domu
UŽIVO Plenković predstavlja novu Vladu: Jedno se dosad u povijesti Sabora nije dogodilo