Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački premijer operiran: Njegov zamjenik otkrio nove detalje o Ficovu stanju

Cjepiva neispravna

Iz prometa povučene tri serije cjepiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija za lijekove i medicinske proizvode priopćila je danas da je, zbog sumnje na neispravnost u kakvoći, u petak 5. prosinca, iz preventivnih razloga privremeno povukla iz prometa tri serije cjepiva, koje je proizveo zagrebački Imunološki zavod.

Riječ je o dvije serije cjepiva protiv difterije, tetanusa i pertusisa i jedne serije cjepiva protiv difterije i tetanusa.

Pročitajte i ovo Majmunske boginje Pronašli rješenje Zalihe cjepiva protiv majmunskih boginja na rezervi: Amerikanci u problemu, ali pronašli rješenje Slika nije dostupna djela, a ne riječi Žestoko se obrušili na EU, Norvešku, Švicarsku i Veliku Britaniju: "Cjepivo su usmjerevali prema bogatim zemljama''

Cjepivo protiv difterije, tetanusa i pertusisa više nije u kalendaru cijepljenja, jer je u novi kalendar cijepljenja od travnja 2008. umjesto njega uveden Pediacel, a doze koje se sada privremeno povlače nalaze se u državnim rezervama i aktivno se ne cijepi s tim cjepivom.

Kod cjepiva protiv difterije i tetanusa privremeno je povučena jedna serija, ali na tržištu se nalazi i druga serija lijeka kojim se može nastaviti cijepljenje. Neispravnost za cjepivo DiTePer (difterija, tetanus, pertusis) uočila je Agencija, dok je za DiTe (difterija, tetanus) prijava stigla od cjepitelja. Neispravnost u kakvoći je uočena na vrijeme, a cjepiva kod kojih su uočene nepravilnosti nisu korištena. Agencija ističe kako se radi o preventivnom i privremenom povlačenju navedenih serija cjepiva dok se ne istraži sumnja na neispravnosti u kakvoći lijekova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene