Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od fotelje do maratona

Idealno je vrijeme da se pokrenete! Evo najjeftiniji i najefikasniji način!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posao - sjedite, dođete kući - sjedite, putujete automobilom - sjedite - svi se sve manje kreću, a onda čude odakle ta tromost i kilogrami. Isto se dogodilo i Alenu koji je na kraju objavio rat nezdravom načinu života - i uspio! Evo kako!

Možda se neki od vas prepoznaju u ovome. ‘Nakon posla došao bi kući, sjeo pred televizor i jeo’, opisuje 34-godišnji Alen Zelenika, vlasnik marketinške agencije, kako su izgledali njegovi dani dok nije uzeo stvar u svoje ruke i odlučio se baviti trčanjem. ‘Počeo sam s trčanjem prije 2 godine, a prošle godine upisao sam Školu trčanja. Nakon škole istrčao sam dva polumaratona (21 km) i za koji dan idem trčati svoj prvi maraton (42 km). I usput sam izgubio 20-tak kilograma! Osjećaj je odličan!’, kaže Alen.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora

Jeste li čuli za Školu trčanja?

Alen je bio među prvim polaznicima škole trčanja koja je pokrenuta prošle godine u Zagrebu i kroz nju je prošlo 90 polaznika. Od čega je njih 67 uspješno istrčalo polumaratonske utrke. Pokretač škole trčanja je Nedjeljko Vareškić i kaže da ove godine škola trčanja kreće u Rijeci, a iduće godine u Varaždinu i Karlovcu. ‘Ove godine u Zagrebu očekujemo oko 200 polaznika, a u Rijeci njih 100-njak’, kaže Vareškić.

Cijena škole trčanja je 1.200 kuna i traje gotovo godinu dana. Sada se sigurno pitate: Pa to je trčanje! Zašto bi plaćao za to kada mogu sam! No, Vareškić kaže da su im ankete među polaznicima pokazale da svi oni žele trčati, ali da vrlo brzo odustanu. ‘Bilo zbog toga što izgube motivaciju jer trče sami, bilo da pretjeraju u treninzima ili se čak i ozlijede jer ne poznaju dovoljno tehniku i zakonitosti trčanja. U školi se trenira po unaprijed izrađenom planu, a treninge vodi stručno educirani trener s dugogodišnjim iskustvom u trčanju. Neprocjenjivo je to što u bilo kojem trenutku imate koga pitati kada vidite da nešto krivo radite i kada znate da ćete dobiti stručan i pouzdan odgovor’, pojašnjava Vareškić. 

Savjeti liječnika

I da, osim iskusnih trkača u školi vas prati i liječnik Pavao Vlahek koji uvijek ističe da je redovito trčanje, a pod time se misli barem 4 puta tjedno po 30 minuta, jedna od aktivnost koja se preporuča za održavanje normalne tjelesne kondicije i prevencije bolesti u prosječne zdrave osobe.

‘Početi se može sa minutom hodanja i minutom laganog trčanja (najviše do osjećaja lagane zapuhanosti) i tako ukupno do 20 minuta, barem 4 x tjedno. S vremenom se minute trčanja povećavaju, a hodanja skraćuju dok se ne može istrčati 20 minuta u komadu. Onda se svakog tjedna ukupno vrijeme povećava po 5 minuta. Prije bi bilo dobro razgibati sve zglobove kratkim zagrijavanjem u mjestu ili jednostavno hodanjem 10 minuta’, pojašnjava doktor Vlahek.

Vrijeme vam ne može biti isprika!

Što kada pada snijeg, kiša? Ako je pitati stručnjake - isprike nema. ‘Trčanje ne zahtijeva mnogo opreme niti vremena. Izađe se iz kuće i krene trčati, u bilo koje doba dana i godišnje doba’, kaže doktor Vlahek.

Škola trčanja, kao oblik grupnog trčanja, sa sobom nosi odličan motivacijski faktor I dobiješ detaljan plan napretka, što je itekako pomoglo i Alenu kada je krenuo s redovitim trčanjem. ‘Grupa te na neki način tjera da ideš na trening i u one dane kada ti se možda ne bi treniralo. Vuče te pomisao da te tamo na treningu čekaju tvoji novi prijatelji i istomišljenici i ne želiš propustiti još jedno druženje s njima. Obiteljski i poslovni ljudi si na ovaj način vrlo lako mogu organizirati svoje obaveze jer unaprijed znaju kada imaju previđeno vrijeme za sebe tj. za trčanje’, kaže organizator Vareškić.

Konačni početak ovakvog proljetnog vremena pravi je trenutak da se posvetite svome zdravlju, navučete trenirku i tenisice i krenete s trčanjem! U Hrvatskoj je sve više zaljubljenika u ovaj ‘najjeftiniji sport’. Možda i vi postanete jedni od njih!

adidas škola trčanja by wilma from Trcanje.hr on Vimeo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene