Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gospina trava jednako dobra kao i prozac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospina trava može liječiti depresiju jednako uspješno kao i lijekovi poput prozaca, tvrde njemački znanstvenici.

Usporedivši rezultate 29 studija u koje je bilo uključeno 5489 pacijenata s blagom do umjereno jake depresije, zaključili su da biljni ekstrakt djeluje jednako kao i standardni antidepresivi, ali uz manje nuspojava.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Strpljenja je sve manje Otpad na sve strane, strši i trava, komarci napadaju... Zagrepčani na sto muka: Tomašević ima odgovor Nepokošena trava u Zagrebu - 3 raste trava zelena Zagreb je opet nepokošeni grad, a sada im je opravdanje još bizarnije od onog da kosilice ne rade po kiši i vlazi

Studije su uspoređivale djelovanje gospine trave i placeba, odnosno antidepresiva, uključujući i lijekove poput prozaca i seroxata.

'Pokazalo se da je ekstrakt gospine trave gotovo jednako djelotvoran kao i uobičajeni antidepresivi, ali uz manje nuspojave', izvijestili su istraživači pod vodstvom dr. Klaua Lindea iz Centra za komplementarnu mediciju u Muenchenu.

Ipak, upozorili su da su neke studije prikazale previše optimistične rezultate.

Usto, proizvodi od gospine trave koji se mogu nabaviti u ljekarnama međusobno se razlikuju i neki mogu biti djelotvorniji od drugih.

'Uporaba ekstrakta gospine trave može biti opravdana, ali proizvodi dostupni na tržištu međusobno se jako razlikuju pa se rezultati ovog istraživanja mogu primijeniti samo na testirane preparate', rekao je Linde.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene