Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gen za debljinu kontrolira ostale gene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrlo čest gen koji je, kako se čini, krivac za sklonost debljanju možda kontrolira ostale gene i tako utječe na područje mozga povezano s apetitom, tvrde britanski znanstvenici.

Gen FTO otkriven je početkom godine, a nosi ga više od polovice ispitanih Europljana.

Pročitajte i ovo Alarm zbog debljine - 3 epidemija debljine Prijeti nam cunami dijabetesa tipa 2, rakova i raznih vrsta kardiovaskularnih bolesti Sanja Musić Milanović Za Dnevnik Nove TV Sanja Musić Milanović o problemu s kojim se mnogi bore: "Situacija kod djece je alarmantna"

Čini se da kontrolira enzim koji djeluje izravno na DNK i mijenja je što znači da može utjecati na uključivanje i isključivanje drugih gena, izvijestili su znanstvenici s britanskih sveučilišta Oxford i Cambridge.

Usto, čini se da je FTO vrlo aktivan u hipotalamusu, dijelu mozga koji kontrolira glad. Na razinu FTO-a utječu hranjenje i suzdržavanje od hrane, napisali su znanstvenici u časopisu Science.

"Sada smo prvi put vidjeli moguće mehanizme jer ta česta genska varijanta može utjecati na sklonost debljanju", rekao je Stephen O'Rahilly s Cambridgea.

"Otkriće da FTO tako djeluje na DNK iznenadilo nas je i predstoji nam još puno posla da bismo otkrili kako njegovo djelovanje utječe na tjelesnu težinu", dodao je.

U travnju su znanstvenici s Oxfordskog sveučilišta izvijestili da su otkrili verziju FTO-a koja povećava sklonost debljanju, a javlja se vrlo često. Čak 63 posto ispitanika imalo je jednu ili dvije kopije gena.

Ljudi s dvije kopije imali su oko 70 posto veći rizik za debljanje od onih bez gena i bili su u prosjeku 3 kg teži. Oni s jednom kopijom gena imali su manji, ali ipak povećan rizik.

FTO možda utječe na to kako mozak osjeća glad i sitost, rekao je Rahilly dodajući da bi se na njegovu funkciju moglo utjecati lijekovima i tako na kraju liječiti pretilost.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da 1,6 milijardi
odraslih u svijetu pati od prekomjerne težine, dok ih je 400 milijuna pretilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene