Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrili znanstvenci

Evo zašto je laganje opasno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za zdravlje je najbolje biti iskren, otkrili su znanstvenici.

Iskrenost, naime, može poboljšati psihičko i fizičko zdravlje, pokazala je studija provedena na sveučilištu Notre Dame. Tijekom ispitivanja otkriveno je da su iskreniji ljudi iskusili manje psihičkih problema, kao i osjećaj napetosti ili tuge, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Također su imali, manje fizičkih problema sa zdravljem, uključujući suho grlo i glavobolje. Oni koji su rekli manje laži, imali su sveukupno bolje odnose s ljudima. U istraživanju koje je trajalo deset tjedana, sudjelovalo je 110 osoba između 18 i 71 godinu.

>> Doznajte tko je posebno sklon laganju i varanju!

Jednom dijelu ispitanika rečeno je da prstanu govoriti velike i male laži tijekom studije, dok su ostali bili kontrolna skupina koja nije primila posebne upute o laganju. Obje su skupine svaki tjedan odlazili u laboratorij gdje su bili na poligrafu, a pri tom su ispitivani o lažima koje su izrekli tijekom tjedna. Ustanovljeno je da su u prosjeku lagali 11 puta tjedno.

Rezultati su pokazivali vezu između manje laganja i boljeg zdravlja. Zdravlje je bilo u značajno boljem stanju kod sudionika u skupini koja nije lagala. Kada je kontrolna grupa imala zadatak reći tri laži manje, iskusili su dva psihička zdravstvena problema manja i jedan fizički.

'Otkrili smo da bi sudionici mogli naučiti izbjegavati lagati na način da na pitanje odgovore protupitanjem kako bi osobi, kojoj bi inače lagali ukoliko bi odgovorili na pitanje, preusmjerili pažnju na neku drugu temu', rekla je profesorica Anita Kelly koja je provodila studiju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene