Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više ne dišemo punim plućima

Evo razloga da odete živjeti na selo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugljični monoksid, dušični dioksid, sumporni dioksid, ozon... Lista bi se mogla nastaviti unedogled. Sve to, naime, šteti našim plućima. Zato su za naše zdravlje važne zelene oaze, posebice one u gradovima gdje smo najizloženiji riziku.

Ekipa Provjerenog odlučila je testirati koja je razlika u kvaliteti zraka u ruralnim i gradskim područjima. U Hrvatskoj postoje 23 postaje za mjerenje kvalitete zraka. Osam ih je u gradovima, od toga tri u Zagrebu, a ostale su u prirodi. Rezultati su pokazali kako je kakvoća zraka u ruralnim područjima daleko bolja od onog u gradskim područjima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novo istraživanje Žive dvije godine duže zahvaljujući ratu protiv zagađenja: "Plavo nebo postupno je postalo naša nova normala" Jakarta Na vrhu neslavne ljestvice Ovo je najzagađeniji grad na svijetu: "Situacija je vrlo zabrinjavajuća, toliko je djece bolesno..."

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje u Hrvatskoj se dogodi 1000 prijevremenih smrti od uzroka koji je posljedica direktnog onečišćenja zraka. U svijetu se ta brojka kreće oko 3 milijuna.

Najviše nam šetete sitne lebdeće čestice, ugljični monoksid, dušični dioksid, sumporni dioksid i ozon. Zašto su toliko opasne objasnio im je specijalist epidemiolog Pavle Jeličić. ''One su vrlo male, prolaze obrambene mehanizme pluća, izazivaju upalu i na sebe mogu vezati druge onečišćivače zraka koji  imaju iritirajuće odnosno nadražujuće djelovanje na plućno tkivo', rekao je Jeličić.

Ekipa Provjerenog posjetila je i vrtić Siget u kojem djeca sudjeluju u projektu 'Želim disati'. Cilj projekta je osvješćivanje važnosti pravilnog disanja u svakodnevnom životu i smanjenje broja novih pušača u populaciji. Djeca u vrtiću uče tehnike disanja i vježbaju povećanje kapaciteta pluća.

Pulmologinja Tajana Jalušić Glunčić objasnila im je zašto je važno disati. 'Nažalost s ovim tempom života, svi dišemo vrlo površinski, svi dišemo s vrhovima pluća, a ne sa cijelim plućima. Tako dišemo jer puno sjedimo, malo se krećemo i zapravo pretežno se vozimo, hodamo sve manje i manje', rekla je Jalušić Glunčić.

Rezultate testiranja i tehnike disanja pogledajte večeras u Provjerenom u 22:00!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene