Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Samo kilometar i pol dnevno

Ovo o hodanju sigurno niste znali!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobro razmislite o tome hodate li i koliko. Možda će neki od vas nakon ovog članak napokon i - prohodati.

"Hodanje će vam spasiti život", ističe Ciarán Devane izvršni direktor macmillan Cancer Supporta, pozivajući se na aktualna istraživanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Broj oboljelih raste WHO poslao ozbiljno upozorenje o širenju zarazne bolesti: Može biti smrtonosna, ali se može spriječiti Ilustracija Zlokobna poslastica Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari

Hodanjem od svega kilometar i pol dnevno, pacijenti oboljeli od raka smanjuju rizik od smrti za čak i do 50 posto, tvrde stručnjaci u studiji koja je pokazala kako je fizička aktivnost "čudesan lijek" za pacijente kojima je dijagnosticiran rak dojke ili prostate. Smanjenost rizika od smrti se penje i do 40 posto.

Kod pacijenata kojima je dijagnosticiran rak debelog crijeva, tri kilometra hodanja dnevno smanjuje rizik od smrti za čak 50 posto.

VIDEO Htio prehodati od Pekinga do Njemačke, nakon 4500 kilometara odlučio vratiti svoj život

Stručnjaci su izračun radili na temelju hodanja brzinom od pet kilometara na sat, čime je za kilometar i pol potrebno svega dvadesetak minuta dnevno.

Istraživanje je provela dobrotvorna organizacija Walking for Health, te su otkrili da fizička aktivnost uvelike smanjuje oslabljivanje tijela uzrokovano terapijama za liječenje raka, poput oticanja oko ruku, tjeskobe, depresije, umora, smanjene mobilnosti i promjena u težini, prenosi Daily Mail.

Ista organizacija procjenjuje da 1.6 milijuna od dva milijuna osoba koje boluju od raka u Velikoj Britaniji, nije fizički aktivno na preporučenoj razini.

"Ne možemo nastaviti zatvarati oči pred onim što je jednostavno i očito rješenje. Fizička aktivnost je čudesan lijek i stručnjaci za zdravstvo moraju propisivati fizičku aktivnost, poput hodanja, kao standardnu terapiju oporavka od raka", kaže Ciarán Devane.

Ostaje nejasno točno na koji način fizička aktivnost pomaže u liječenju protiv raka, ali efekt ide dalje od isključivo kontrole tjelesne težine, koja smanjuje količinu hormona koji potiču razvoj stanica raka i koje proizvodi masno tkivo u tijelu.

Najnovija razmišljanja idu u smijeru da vježbanje razgrađuje estrogen te na taj način proizvodi takozvane dobre metabolite, koji smanjuju rizik od određenih oblika raka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene