Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trend poroda u vlatitom domu

'Ako želite roditi kod kuće uskraćena vam je zdravstvena skrb'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj trudnica koje žele roditi kod kuće sve je veći, ali one nemaju podršku hrvatskog zdravstvenog sustava, rekla je Daniela Drandić iz Roda. Zašto je to tako upitali smo dr. Josipa Đelmiša iz Petrove bolnice u Zagrebu.

Trudnoća je prirodno i stanje i ukoliko protječe u redu, žene bi trebale imati mogućnost roditi kod kuće uz asistenciju primalje, smatraju Rode. Međutim zakonodavstvo u Hrvatskoj ne omogućuje hrvatskim primaljama da u porodu pomognu rodiljama u okružju njihova doma.

Daniela Drandić pojasnila je kako se žene u našoj zemlji, koje žele dijete na svijet donijeti u vlastitoj kući stoga moraju snalaziti na različite načine, a najčešće kod njih dolaze primalje iz drugih zemalja koje imaju dozvolu da ženu porode kod kuće. Naše primalje, naglašava Drandić, nemaju tu zakonsku mogućnost.

'Rizici poroda kod kuće su brojni', rekao je dr. Josip Đelmiš za Dnevnik.hr. On napominje kako je perinatalni mortalitet u Hrvatskoj smanjen na četiri promila. 'To je odličan rezultat. Čak je bolji i od Njemačke, susjedne Slovenije i Italije. Uvođenjem trenda rađanja kod kuće taj bi rezultat, na kojem smo radili godinama, bio ugrožen', smatra dr. Đelmiš.

Pročitajte i ovo Ilustracija PROMETNA NESREĆA Nedaleko Sinja automobil naletio na dijete, prevezeno je u bolnicu Ilustracija Euforija u Zagrebu "Žena mi rađa! Pomozite nam!": Muškarac jurio do bolnice i zapeo u gužvi, potez ovog policajca oduševio ga je

>> Novi trend: Roditelji traže da djeca nazoče porođaju braće i sestara

Naime, liječnik pojašnjava da čak i u slučaju uredne trudnoće za vrijeme poroda nešto može poći po zlu i tada je potrebna hitna intervencija liječnika koju primalja ne može dati. 'Mnoga su iznenađenja i kod urednih trudnoća. Može se na primjer dogoditi i da nakon poroda rodilja počne obilno krvariti te da joj hitno treba transfuzija, ili da asfiksija (prestanak disanja) djeteta završi carskim rezom', kaže dr. Đelmiš.

U slučaju da nešto i pođe po zlu primalja može nazvati bolnicu

Drandić međutim naglašava kako krvarenja i nisu tako učestala, te da u slučaju da nešto i pođe po zlu, primalja može nazvati bolnicu kako bi rodilja i dijete bili hospitalizirani. 'Vani, gdje je rađanje kod kuće zakonski regulirano, kada odlazi poroditi ženu, primalja ostavlja u bolnici podatke kamo ide kako bi u slučaju hitne intervencije bolnica znala što hitnije uputiti vozilo koje će u bolnicu dovesti rodilju. Naše primalje ne mogu izaći na porod i time je onim ženama koje žele roditi kod kuće uskraćena zdravstvena skrb', objašnjava Drandić.

Dr. Đelmiš napominje kako porod kod kuće 'ne donosi ništa dobro' te da osim stanja žene za vrijeme trudova treba imati na umi i stanje fetusa. 'Fetus za vrijeme truda nema dovoljno kisika i pati, pa je cilj skratiti mu vrijeme patnje', rekao je dr. Đelmiš.

>> Porodi danas traju dulje nego prije 50 godina

Iako bi se većina liječnika složila s dr. Đelmišem i mnoge bi trudnice radije izabrale roditi u bolnici, ne treba zanemariti ni glas onih koje dijete na svijet žele donijeti u poznatom okružju, u svom domu te učiniti što više da im se to i omogući na što lakši način.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene