451139
451139
451139
451139
451139

Oštar vid zauvijek? 6 zabluda o laserskoj korekciji vida

  • , 26.09.2016., 13:31
  • Autor:
  • komentara

Koje su komplikacije i rizici, možemo li operirati male dioptrije i isplati li se podvrgnuti laserskoj korekciji vida iznad četrdesete - na sva ta pitanja odgovore nam je dao dr.med. Dražen Grgić iz vodeće klinike za lasersku korekciju vida u Europi

 
 
 
 
6 zabluda o laserskoj korekciji vida (Video: Dnevnik.hr)
6 zabluda o laserskoj korekciji vida (Video: Dnevnik.hr)

Iako laserska korekcija vida uvelike olakšava život profesionalnim sportašima, voditeljima, pjevačima, vozačima, pilotima i drugim zanimanjima, u kojima nas nošenje naočala i leća na neki način ograničava, ipak neki teško donose odluku o ovakvoj vrsti operacije.

Odgovor zašto je tomu tako vjerojatno se nalazi u zabludama koje ljudi imaju prema laserskom postupku koji se vrši na vrlo delikatnom dijelu našeg lica, na organu koji je jedno od najvažnijih osjetila. U 'razbijanju' zabluda o laserskoj korekciji vida, pomogao nam je oftalmolog dr.med. Dražen Grgić iz vodeće klinike za lasersku korekciju vida u Europi - Optical Express.

1. Operacija laserskog skidanja dioptrije zacijelo je bolna ili rizična?

Za vrijeme samog postupka operacije nema nikakve boli. Najbezbolnija metoda s najmanje iritacije je IntraLase LASIK metoda, danas najsuvremenija metoda odstranjivanja epitela s površine rožnice.

Laserska korekcija vida (Foto: Thinkstock/Gulliver)

PRK metoda, najstarija tehnika uklanjanja dioptrije, koja se još uvijek upotrebljava jer je ustvari vrlo sigurna, pouzdana, ipak iritira - dovodi do toga da prvi dan ili dva moramo provesti kod kuće.

Kao i kod svakog kirurškog postupka, uvijek postoje određeni rizici koliko god tehnologija ide naprijed i na njih nikada ne smijemo zaboraviti, upozorava dr. Grgić. No, danas su rizici minimalni, jer današnja tehnologija omogućava gotovo 100-postotni učinak operacije.

Najniža vrijednost za lasersku korekciju počinje već od onih najmanjih vrijednosti 0.5, 0.75 dioptrija.

dr.med. Dražen Grgić

2. Laserskom operacijom ne skidaju se male dioptrije?

Laserska korekcija vida radi se na svim refrakcijskim greškama oka bez obzira na veličinu dioptrije. Najniža vrijednost za lasersku korekciju počinje već od onih najmanjih vrijednosti 0.5, 0.75 dioptrija.

3. Lasersko skidanje dioptrije rezervirano je samo za one imućne?

Kada usporedimo potrošnju, nekoga tko nosi leće, na razne tekućine, kapi i zamjenu leća kroz godine, dolazi se do zaključka da se kod prosječnog nosioca kontaktnih leća danas, investicija nošenja leća već u roku 5, 6 godina isplati za lasersku korekciju. Stoga, možemo reći da je za većinu klijenata ovakva operacija ušteda.

Laserska korekcija vida (Foto: Thinkstock/Gulliver)

'Kad netko nešto želi, kad netko nešto vidi koliko mu laserska korekcija pruža i omogućava, mislim da cijena u konačnici nije neka barijera. Sve što u ustvari mi uložimo i dobijemo na kraju na kvaliteti vida, na slobodi, na mogućnostima bavljenja sportom, aktivnostima, u potpunosti nas skida tog tereta kao potrošili smo novac. Uložili smo novac! ', tvrdi dr. Grgić.

Kod prosječnog nosioca kontaktnih leća danas, investicija nošenja leća već se u roku 5, 6 godina isplati za lasersku korekciju.

dr.med. Dražen Grgić

4. Nakon zahvata dioptrija će se vratiti i tada se više ne mogu nositi naočale ili leće?

Priča o vraćanju dioptrije poslije operacije, kaže oftalmolog Grgić, definitivno je zabluda. Nakon što ispravimo dioptriju u mladosti, kada dođemo u stariju životnu dob bit ćemo u istoj situaciji kao i svi naši vršnjaci koji su imali potpuno uredan vid. Znači moći ćemo potpuno normalno nositi naočale, leće, što god u to doba bude rješenje.

5. Lasersko skidanje dioptrije nije za osobe starije od 40 godina?

'Danas bi mogli reći da većina naših pacijenata prelazi 40-e.', napominje oftalmolog u klinici Optical Express. Nema nikakvog razloga da se stariji od četrdeset godina ne operiraju, međutim ima nekih stvari koje treba napomenuti; lasersku operaciju vida radi se na oku koje je potpuno zdravo, a s godinama može doći do raznih bolesti na oku kao što su siva mrena, glaukom, senilna makularna degeneracija - u tom slučaju laserska operacija nije baš dobar izbor.

6. Nakon zahvata ne možemo odmah vidjeti?

Oporavak je prvenstveno ovisan o izabranoj metodi laserske korekcije, kaže nam dr. Grgić. Ako odaberemo IntraLase LASIK metodu, oporavak nakon operacije može biti već unutar 8 do 10 sati, odnosno pacijent će tada imati punu kvalitetu vida, a već sljedeći dan 100-postotnu, najbolju kvalitetu vida koju može postići.

Za više informacija o tome koja je metoda laserske korekcije baš za vas možete saznati na konzultacijskom pregledu koji još samo do kraja rujna iznosi 190 kn. Naručite se putem službene stranice klinike Optical Express ili na broj telefona  01/5625-450. 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se