Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Namjerno?

450 slučajeva: Liječnik ženama govorio da imaju rak dojke i vršio masektomiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan je britanski liječnik suspendiran liječničke dužnosti jer je pacijenticama krivo dijagnosticirao rak dojke i provodio operacije mastektomije.

Specijalista za rak dojke Iana Stuarta Patersona Opće je medicinsko vijeće suspendiralo nakon što se otkrilo da je vršio nepotrebne ili neprimjerene operacije dojki na više od tisuću žena u Velikoj Britaniji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zlostavljanje u Srbiji Mučna svjedočanstva: Ako se žale na bol, vežu ih, ne daju im anesteziju - "Rodila sam mrtvorođenče. Sama, bez ikoga u blizini" Ilustracija Mučan slučaj Doktor iz Srbije kojega je rodilja optužila za smrt svoje bebe i nasilje tijekom poroda javio se policiji

Paterson je, naime, radio u klinici i u nekoliko privatnih ordinacija od 1994. do listopada ove godine i optužen je da je najmanje 450 žena postavio krivu dijagnozu rekavši im da imaju rak dojke i da moraju na mastektomiju.

Na 700 drugih žena proveo je takozvanu nekonvencionalnu mastektomiju. Ta tehnika uključuje ostavljanje tkiva dojke iz kozmetičkih razloga, ali je vrlo opasna jer višak ostavljenog tkiva može dovesti do povratka raka i zbog toga ova procedura nije uobičajena u Velikoj Britaniji.

>> Psihijatri: Griženje noktiju je psihički poremećaj

'Mnoge od žena nad kojima je Paterson proveo ovu kontroverznu metodu morale su se podvrgnuti dodatnim zahvatima da bi se uklonilo tkivo koje je višak i nekima se, nažalost, rak vratio', kazao je za The Guardian odvjetnik pacijentica koje su podigle tužbu.

Paterson je suspendiran liječničke dužnosti i čeka suđenje, koje će najvjerojatnije biti na ljeto sljedeće godine. Odvjetnici i medicinski stručnjaci kažu da nikad u svojoj radnoj praksi nisu čuli za ovakav slučaj zanemarivanja pacijenata i zloporabe medicinskoga znanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene