Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici istražuju

'Zli geni' krivi su za škrtost?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Žicate' li cigarete, švercate se u tramvajima i autobusima ili ne dajete novac beskućnicima? Okrivite genetiku!

Imate li prijatelja koji nikada ne časti u kafiću ili koji je općenito 'oprezan' s novcem? Trebali biste mu progledati kroz prste, jer postoji velika mogućnost da mu je to zapisano u genima, donosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neočekivani rezultat istraživanja Konj je genetski bliži čovjeku nego psu Slika nije dostupna Agencija za sastanke spaja parove prema mirisu!

Znanstvenici su otkrili gen popularnog naziva 'mean gene' odnosno 'zlokoban gen', koji uzrokuje škrtost ili općenito zlobnost kod ljudi. Svaki je četvrti čovjek navodno nosilac 'zlokobnog gena', kojeg smo naslijedili od roditelja.

>> Hoćete li doživjeti sto godina?

Njemački istraživači uzeli su uzorke ćelija iz usta stotinjak dječaka i djevojčica i testirali ih na gen koji se naziva COMT. Znanstvenici vjeruju da je upravo taj gen 'zaslužan' za to koliko određenu osobu krasi velikodušnost ili ljubaznost prema drugima. Prethodna istraživanja pokazuju da naša 'naklonost' velikodušnosti tek djelomično može biti objašnjena pomoću gena. To znači da i drugi faktori , kao što su obrazovanje i religija, također igraju itekako veliku ulogu.

Jedan od znanstvenika koji je radio na ovom istraživanju, izjavio je za znanstveni časopis 'Social Cognitive and Affective Neuroscience' da je 'altruizam definiran kao nesebična zabrinutost za dobrobit drugih'. Međutim, poznato je da se vodi debata unutar znanstvenih krugova i pitanje koje se vječito postavlja jest - postoji li uopće altruizam? Bilo kako bilo, uvijek ćemo tražiti način da opravdamo svoje mane i nađemo opravdanja ponašanja u znanosti i predodređenosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene