Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razvijen genetski test

Hoćete li doživjeti sto godina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su razvili genetski test, kojim se otkrivaju izgledi neke osobe da doživi 100 godina. Također osoba može saznati da li su njene šanse veće ili manje od prosjeka.

Ovaj kompjuterski program razvili su američki znanstvenici s bostonskog Sveučilišta. Kada osoba sazna svoje izglede, promjenom životnog stila može ih i povećati. No, postavlja se i moralno pitanje o mogućim učincima kada se sazna vlastita sudbina, ali i što ako rezultati budu krivi.

Pročitajte i ovo Ilustracija 200.000 i ne zna da je ima S ovom bolešću bori se gotovo pola milijuna Hrvata, ali za djecu stiže novi lijek: "On će puno olakšati roditeljima" Ilustracija PANIKA U BOSTONU Eksplozija na sveučilištu, ima i ozlijeđenih: Otkazana nastava, policija pozvala građane da prijave sumnjive pakete

Također, postoji i strah da bi informacije mogle iskoristiti osiguravajuće tvrtke, koje bi mogle podignuti premije. Znanstvenici su uzeli DNA od 1600 stogodišnjaka, od kojih su neki imali i 119 godina, te je usporedili s DNA onih koji te godine nisu doživjeli. 'Kod onih koji su doživjeli sto godina otkrili smo 150 genetskih promjena, koje možemo svrstati u 19 grupa ili genetskih 'potpisa'', piše u časopisu Science.

'Neke grupe su direktno povezane s usporavanjem bolesti kao što su demencija ili kardiovaskularne bolesti', rekla je doktorica Paola Sebastiani. Test i njegova saznanja mogli bi dovesti i do novih lijekova u borbi protiv tih bolesti. Metoda je sigurna oko 77 posto, što znači da određen broj pacijenata neće dobiti točne podatke, piše Daily Mail.

No, s druge strane, iako 1 na 15 ljudi ima genetske predispozicije za doživjeti stotu, stvarno je doživi samo jedna na 600 osoba. To znači da dugovječnosti pridonose i pravilna prehrana te vježbanje, pa ne treba ni njih zanemariti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene