Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudna i zabavna

Zbunio vas je prometni 'čep' jutros? Znanstvenici znaju zašto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možda ste se i vi zapitali zašto ste neku hranu mrzili kad ste bili mali, a onda je zavoljli kao odrasla osoba. Odgovor na ovo i još neka pitanja pročitajte u tekstu.

Stručnjaci iz New Scientis magazina objavili su knjigu u kojoj su odgovorili na neka od najčudnijih, ali i najzabavnijih pitanja koja su im bila postavljena, piše Daily Mail. Možda neko od njih i vas muči, pa krenimo.

Doznajte jeste li IZVANZEMALJAC!

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta" Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati

1. Zašto vas vlastito hrkanje obično ne probudi? Ljudi hrču najglasnije kad su u najdubljem snu i kad se najteže probuditi. Također, živimo u toliko bučnim tijelima da smo sposobni ignorirati vlastite zvukove poput disanja. Naravno, ponekad nasilno roktanje razbije ritam našeg hrkanja pa se probudimo.

2. Ptice pjevaju od zore do sumraka, umore li se ljeti? Ptice većinom spavaju noću, ali kratko. Spavaju i danju pod uvjetom da se osjećaju dovoljno sigurno tako da im dužina dana čini razliku. Glavni razlog njihovog pjevanja je teritorijalni. Čujemo ih najčešće u zoru jer je tiho i stoga najbolje vrijeme za ponovno uspostavljanje teritorije. Ulična rasvjeta može zbuniti ptice zbog čega znaju zapjevati noći.

3. Zašto je voćni kolač ukusan i nakon dvije godine? Razlog je visoki udio šećera. Šećeri su higroskopni što znači da crpe vodu iz svoje okoline, pa i iz bakterija i gljivica. To sprječava rast mikrobioloških onečišćenja. Također, voćni kolači kuhaju se i peku duže, pa visoke temperature prožimaju kolač koji je zbog toga od svog početka prilično slobodan od bakterija.

4. Zašto nastaju prometni zastoji bez nekog vidljivog razloga? U prometu svaki automobil putuje onoliko brzo koliko to želi njegov vozač. U gušćem prometu postoji interakcija između vozila, a ako jedan automobil usporava to mora napraviti i onaj iza njega. U isto vrijeme sve je više vozila koja nemaju gdje otići pa se i oni zaustavljaju. Kako se prednji dio gužve postupno čisti, automobili u stražnjem dijelu počinju se kretati i cesta pred njima je prazna pa se pitaju u čemu je bio problem.

5. Zašto se kobasice savinu prilikom kuhanja? Koža kobasice je uglavnom kolagen koji se nasilno smanjuje dok se kuha. Većina opreme za kuhanje toplinu rasproređuje asimetrično što uzrokuje neravnomjerno skupljanje pa se kobasica savija.

6. Je li sigurno biti blizu mikrovalne koja je uključena? Hranu koja se kuha u mirkovalnoj možemo vidjeti kroz prozirni dio na vratima uređaja. A ako ne postoji tvornička greška ili oštećenje na pećnici to je već dovoljno razloga da možete sigurno držati nos uz staklo i promatrati što se događa.

7. Zašto grmljavina aktivira alarme na automobilima? Razlog su zvučnici za stereo sustav u vozilu. Moderni alarmi koriste šok i detektore tlaka. Kao detektori tlaka djeluju zvučnici. Zvučnik obično radi tako da vibrira. Pokrenuti ga mogu i glasan zvuk ili promjena tlaka, a kada se pokrene proizvodi se električni signal koji može pokrenuti alarm.

8. Zašto nos procuri u hladnoj vodi? Uzrok su kondenzacija i isparavanja. Kada topao i vlažan zrak koji izdahnemo prolazi preko površine nosne sluzi koja je ohlađena udahnutihm hladnim zrakom, kondenzira se baš kao što se događa kada izdahnemo na hladno ogledalo. Nosna sluz ne može apsorbirati svu vlagu pa se nos rješava viška. Tekućina koja iz njega izlazi je čista kondenzirana voda i nije znak infekcije. Kako to izbjeći? Udišite kroz nos, a izdišite kroz usta.

9. Ako je sunce zvijezda zašto je žuto, a ne bijelo? Zvidjezde pokrivaju širok raspon boja od duboke crvene do plavkasto-ljubičaste. Mlade, vruće zvijezde su bijele, a starije postaju crvene. Naše sunce zvijezda je srednje veličine i gori srednjom jačinom. To se odražava u njegovoj žutoj boji.

10. Zašto nam se noge tresu kada stojimo na vrhu litice? Kada stojimo na litici gdje pred nama nema tla koje bi nam pomoglo da izbjegnemo obaranje, naše noge se stalno samoispravljaju. Zbog toga se osjećamo nesigurno pa nam se koljena tresu. Također, drhatnje nogu kada se bojimo je. čini se, primitivan impuls - mala djeca bacaju se na tlo kada su uplašena.

11. Kako radi svijeća koju se ne puše? Ima ugrađen fitilj od magnezija. Kako bi plamen postojao, treba mu kisik, gorivo i dovoljno topline da održava gorenje kada jednom počne. Kada puhnemo u običnu svijeću uspješno je ugasimo jer uklonimo toplinu.

12. Zašto volimo hranu koju smo mrzili kad smo bili mlađi? Kako starimo, postupno gubimo dijelove naših osjetila okusa i mirisa. Prvi koji odlaze su oni zbog kojih ne volimo neku hranu. Puno kasnije u životu počinjemo gubiti dijelove koji nam omogućuju uživanje u omiljenoj hrani. Između ta dva razdoblja je zlatno gurmansko doba u kojem treba jednostavno uživati dok možete.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene