Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pažnja, pažnja...

Punite mobitel preko noći? Evo zašto to ne biste trebali raditi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za veliki broj ljudi postala je praksa da svoje smartphone ostave na punjaču cijelu noć. Stručnjaci savjetuju da to ipak ne bi trebali raditi.

Većina vlasnika mobitela ima naviku puniti ih tijekom noći. No, to nije dobro, tvrdi profesor s Cambridgea David MacKay.

Prvo stoga jer se mobitel napuni kroz nekoliko sati, a punjač ostaje uključen cijelu noć. Nekima je pak 'uštekan' non-stop. Profesor tvrdi da, ako ga isključujemo iz struje kada ne punimo mobitel, tijekom jedne godine možemo uštedjeti energiju. Studija je pokazala da punjač dok je u struji troši 0,26 watta. Kada je mobitel priključen na punjač prosječna potrošnja struje iznosila je 3,68 watti. Kada je telefon napunjen, potrošnja pada na 2,24 watta. Što znači da se toliko troši tijekom noći, bespotrebno, piše Phonearena.

Pročitajte i ovo Automobil djelatnika OŠ Ivanja Reka punio se na školsku struju Raspravljalo se, ali... Novi skandal u Ivanjoj Reci - djelatniku koji je u školi punio Mercedes opomena je poništena? Oglasila se ravnateljica Slika nije dostupna Korisni savjeti Prebrzo vam se troše baterije na mobitelima? Evo kako tome doskočiti!

VIDEO Trebate jeftinu masku za mobitel? Nabavite balon i slijedite upute!

Osim toga, tvrdi MacKay, za bateriju mobitela nije dobro da bude na punjaču nakon što je 100 posto napunjena jer će to skratiti njezin životni vijek, odnosno brže će se prazniti. Osobito se to odnosi na litij-ionske baterije koje ima većina smartphonea. Pametni telefoni, naime, pogotovo ne bi smjeli biti na 100-postotnom punjenju kroz dugo vrijeme. Stručnjaci kažu kako je, za što duži vijek trajanja baterije mobitela, najbolje puniti ga kraće po nekoliko puta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene