Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A sad malo fizike...

Zašto meteori svijetle?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za svjetlost meteora zaslužna je njihova velika brzina.

Metori su poznati ljudima otkada su prvi puta pogledali u nebo. No, mnogi ne znaju što su meteori. Sastoje se od malih krhotina, ne većih od riže ili zrnca pijeska, koje konstantno upadaju u Zemljinu atmosferu.

Kako prodiru sve dublje, tako se, zbog trenja, samozapaljuju. Obično se to događa na mezosferi, na visini od oko 80 kilometara. Veće krhotine, brže se kreću pa su i sjajnije. Najsporije u našu atmosferu ulijeću brzinom od 12 kilometara na sat, a najbrže putuju sa 72 kilometra na sat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SJAJAN POPUT MLADOG MJESECA Meteor iznad Zadra uznemirio građane: Ne pripada niti jednom poznatom meteorskom roju Badnjak u Hrvata - 4 Šale nije nedostajalo Pogledajte kako se u hrvatskim gradovima provodilo na Badnjak: "Mi smo i dicu s ovim zarazili"

Nakon Super Mjeseca slijedi nova nebeska čarolija!

Upravo je brzina ono zbog čega ti sićušni objekti tako jako sjaje. Kinetička energija koju nose proporcionalna je njihovoj masi i pomnožena s brzinom na kvadrat što znači da oni objekti koji se kreću jako brzo nose i velike količine energije, a upravo ona se pretvara u svjetlost koju noću vidimo na nebu, piše Phys.org.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene