Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pijete kavu?

Evo što kofein radi vašem mozgu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 83 posto Amerikanaca pije kavu, a nije mrska ni Hrvatima. Tri različita, ali slična spoja u kofeinu odgovorna su za stanje budnosti.

Više od 83 posto Amerikanca pije kavu i zahvaljujući njima SAD je najveći svjetski potrošač ovog napitka. I Hrvati rado uživaju u kavi u svako doba dana. Mnogima je kofein omiljena 'droga' - gura nas kroz dan. Međutim, samo mali dio ovisnika razumije utjecaj kofeina na mozak. Tri različita spoja u kofeinu odgovorna su za budno stanje, piše Time.

Pročitajte i ovo Panamski kanal u problemima Nude poticaje Suša izaziva velike probleme u jednom od najvažnijih prometnih kanala: Može li kava riješiti problem? Slika nije dostupna Lako do njega Bilo tko može kupiti smrtonosan prah

S obzirom da se mjesta za kofein našlo i u brojnim energetskim pićima, ali i drugim proizvodima čini se da je ljubav između njega i ljudi daleko od svog kraja.

Nećete ništa u kafiću? Morat ćete platiti pola eura za sjedenje!

Kada uđe u tijelo kofein se razdvaja na tri različite, ali opet vrlo slične molekule - teofilin, paraksantin i teobromin. Svaki od ovih spojeva odrađuje svoj dio utjecaja na mozak. Kofein stvara pojačanu aktivnost mozga. Teobromin povećava protok kisika i hranjivih tvari u mozgu, teofilin povećava broj otkucaja srca i mogućnost koncentracije, a paraksantin sportski učinak.

SVE JE TO KEMIJA Novi pogled na hranu koju svakodnevno jedemo

Zajedno ovi učinci osiguravaju stanje budnosti, ali previše kofeina nije dobro jer dovodi do osjećaja anksioznosti i nelagode.

Znanstvenici su zbog toga zaključili da je 400 miligrama kofeina najsigurnija dnevna doza za odrasle osobe, odnosno tri šalice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene