Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žrtvovanje ili služenje u zagrobnom životu?

Vikinzi robovima odrubljivali glave i pokapali ih uz gospodare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova studija o Vikinzima i njihovim grobovima pokazala je kako su svojim robovima odsjecali glave i pokapali ih s njihovim gospodarima gospodarima, ili kao ljudske žrtve, ili da bi im služili i u zagrobnom životu.

DNK analizom deset kostura iz doba vikinga, pronađenih u Flakstadu, u Norveškoj, arheolozi su došli do novih spoznaja o njihovim običajima, prenosi The Local. Studija koja donosi rezultate te DNK analize bit će objavljena u siječanjskom izdanju časopisa Journal of Archeological Science.

Pročitajte i ovo Barentsburg - 3 O jednom se ne govori Ruski grad na europskom otoku zaleđen u vremenu: "Nekada je taj dan bio prijateljski, a sad se događaju čudne stvari, nisam to vidio 25 godina“ Slika nije dostupna Vikinzi ponovno u Norveškoj, 12 stoljeća nakon smrti

Proučavajući mjesta pokopa starih vikinga, arheolozi su otkrili kako je samo jedan kostur netaknut, dok su preostalima u grobovima odrubljene glave.

>> FOTO: Kako je izgledala žena viking?

DNK analiza pokazala je i kako kosturi koji su pronađeni zajedno u istoj grobnici, nisu u nikakvom srodstvu. Nadalje, takozvanom 'stabilnom izotopskom analizom' otkriveno je kako su oni kojima su odrubljene glave imali drugačiju, slabiju prehranu tijekom svojih života te da su zasigurno imali niži status u vikinškom društvu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene