Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstveno objašnjenje

VIDEO Evo zašto je pizza toliko neodoljiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malo tko može odoljeti okusu pizze, a postoji i dobar razlog zašto je to jelo neodoljivo. Zapravo riječ je o savršenom spoju više stvari u jedan neodoljivi mozaik izgleda, mirisa i okusa.

Znanstvenici iz Američkog društva za kemiju bacili su pobliže pogled na kemijski sastav pizze te su za tu prigodu napravili i video kojeg možete pogledati niže teksta.

Pročitajte i ovo Ilustracija "i nikad problema nije bilo" U pekari na Hvaru jumbo pizzu prodaju za 500 kuna: "Čovjek s broda je kupio 20 komada..." Slika nije dostupna uzbuna na bilicama Splitski zatvorenici pripremaju štrajk glađu, za sve je kriva pizza: Otkriveno tko je pokrenuo pobunu

U videu se spominje i Maillardova reakcija, a riječ je o procesu koji je najbitniji za defniciju okusa i mirisa pizze, koji je neodoljiv. Na 140 stupnjeva Celzija događa se reakcija između šećera i amino kiselina koja stvara spojeve intenzivnih i osebujnih okusa. Maillardova reakcija isto tako je poznata i kao dobro zapečena hrana, a na pizzi se to događa na tijestu, siru i nadjevu. Naravno, tijesto ispod toga svega ostaje meko i vlažno, što nadalje pojačava okus i teksturu pizze.

Pogledajte video.

Nakon toga, nitko vam neće zamjeriti ako se odlučite počastiti jednom sočnom narudžbom iste.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene