Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Viđen kod Fujija

VIDEO Je li to ptica? Je li to avion? O, ne nije...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Yves Rossy je poznat kao Jetman ili Čovjek na mlazni pogon, a ovih je dana oblijećući japansku planinu Fuji pokazao otkud mu nadimak.

Švicarski pustolov Yves Rossy (54), poznat i po nadimku Jetman ili Čovjek na mlazni pogon, obletio je ovih dana japansku planinu Fuji.

Pročitajte i ovo Japanski tenkovi na vojnoj vježbi Jačanje suradnje Dramatično upozorenje: "Svijet je na povijesnoj prekretnici, nadam se da će Amerika to razumjeti" Ilustracija I to se događa VIDEO Avion je trebao poletjeti, a onda je pilot izišao iz kabine i obratio se putnicima: 19 njih odmah je napustilo zrakoplov

Učinio je to noseći na leđima krila na mlazni pogon koja je sam izumio.

>> Jetman viđen na nebu iznad Rio de Janeira

Jednodijelna su krila izrađena od ugljičnih vlakana, a široka su dva metra. Pogone ih četiri mlazna motora, tj. posebno modificirane varijante motora koji inače pogone avione.

Sve zajedno teži oko 60 kilograma, a Rossy, uz uporabu jednostavnog ručnog upravljača, postiže prosječnu brzinu od 200 kilometara na sat. Prilikom leta prema dolje, brzina može skočiti i do 300 km/h.

Švicarac, koji inače radi kao kapetan u Swiss International Airlinesu, na let oko 3.776 metara visokog Fujija krenuo je skokom iz helikoptera. U sljedećih je desetak minuta poput Supermana obletio planinu čak devet puta.

U jednom se trenutku popeo na visinu od 3.657 metara, a let je okončao pri visini od 800 metara otvaranjem padobrana.

Kaže da se tijekom leta osjećao kao da ga je zgrabila neka divovska šaka. 'Osjećate pritisak sa svih strana i u tome je sva čarolija', rekao je za Reuters izražavajući oduševljenje prekrasnim pogledom na Fuji.

Ovo je bio njegov prvi let u Aziji. Dosad je letio nad La Mancheom i američkim Grand Canyonom, ali za let oko Fujija kaže da je posebno iskustvo.

'Iznimna je privilegija biti komarac koji leti oko te goleme planine', rekao je na kraju Rossy.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene