Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Našao ga je

VIDEO 6-godišnjak iznenadio pitanjem - Evo kakav je odgovor dobio!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom jednog predavanja u Bostonu, slavni astrofizičar Neil deGrasse Tyson odgovorio je na jedno važno pitanje.

'Što je smisao života?', upitao je 6-godišnji dječak slavnog astrofizičara Neila deGrasse Tysona tijekom njegova gostovanja na skupu u Bostonu.

I dok mnogi odrasli muku muče s odgovorom na ovo pitanje, Neil ni trenutka nije djelovao nesigurno i zbunjeno već je krenuo u objašnjavanje. Štoviše, odgovor je prilagodio 6-godišnjem dječaku.

'Mislim da ljudi postavljaju to pitanje s pretpostavkom kako je smisao života nešto što se može tražiti i onda reći: 'O, našao sam ga! Evo značenja, u ovome je smisao!', rekao je Tyson, gestikulirajući kao da je to nešto materijalno, opipljivo.

'To ne uključuje mogućnost da je možda 'smisao' života nešto što ste stvorili, proizveli za sebe ili drugoga. Kad pomislim na smisao života tada mislim na pitanje - 'jesam li danas naučio nešto što nisam znao jučer?'... Jesam li barem malo bliže ogromnom znanju svemira; samo malo bliže, ma koliko daleko to znanje bilo. Ukoliko mi dan protekne, a ne naučim barem malo više nego što sam znao dan ranije, smatram taj dan izgubljenim', rekao je Neil.

Pročitajte i ovo Pronađeni ostaci nestalog dječaka je li ubijen? Novi detalji u slučaju pronalaska malenog Emilea: "Nikada ne bi otišao sam na mjesto gdje su ga pronašli" Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea Neizmjerna tuga Tragičan kraj: Pronađeni ostaci dječaka Emilea koji je nestao prije osam mjeseci

'Ako ne mogu biti odvažna, onda ne vidim smisao postojanja'

Dječaku je poručio kako uvijek mora razmišljati jer se tako približava prirodi o kojoj i uči te kako nije dobro razmišljati na kraju školske godine da počinje ljeto i da više ne mora misliti i učiti.

Rekao mu je kako učenje o načinu na koji stvari funkcioniraju zapravo daje moć ljudima da utječu na događaje. Daje im moć da pomognu ljudima kojima je to potrebno, ali i samom sebi na svom putu.

'Za mene smisao života nije pitanje na koje je nemoguće odgovoriti. Meni je to svakog dana nadohvat ruke. Zato tebi, 6-godišnjaku, predlažem da istražuješ prirodu koliko god možeš. Povremeno to znači da ćeš se zaprljati skačući po lokvama iako roditelji ne žele da to radiš. Ali, reci im da sam ti ja za to dao dopuštenje', zaključio je svoj odgovor ovaj veliki znanstvenik.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene