Obavijesti Video Pretražite Navigacija
100-postotan učinak sa zečevima

Penisi uzgojeni u laboratorijima spremni za testiranje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unutar idućih pet godina, tvrde znanstvenici, penisi uzgojeni u laboratoriju bit će spremni za testiranje na pacijentima koji su izgubili svoje spolovilo zbog kongenitalnih abnormalnosti, raka ili ozljede.

Oni su već uzgojili u laboratoriju umjetne bubrege, srca i vagine, a sad tim bioinženjera specijalista s Instituta za regenerativnu medicinu Wake Forrest u Sjevernoj Karolini, rade na tome da se penisi uzgojeni u laboratoriju dobiju odobrenje za testiranje na pacijentima.

Znanstvenici su još 2008. godine prvo uzgajali umjetne penise za laboratorijske zečeve. Čitav proces počinje na način da istraživački tim uzme uzorke stanica iz ostataka originalnog penisa primatelja implantata te ih uzgajaju u laboratoriju tri do šest tjedana. Na taj način se osigurava smanjenje rizika da tijelo pacijenta odbaci usađeni organ. Nakon toga uzimaju penis donora, peru ga deterdžentom da unište sve žive stanice te ga koriste kao kalup za novi penis.

Bubreg uzgojen u labosu uspješno transplantiran u štakora

Kako bi osigurali da je penis uzgojen u laboratoriju doistafunkcionalan nakon transplantacije na pacijenta, znanstvenici svaki od penira uzgajaju tako da slažu sloj po sloj endotelijalnih stanica, koje ocrtavaju unutarnju površinu krvnih žila i komora, na glatke mišićne stanice.

Njihov učinak je zasad 100-postotan na zečevima, a svaki od 12 muških zečeva s presađenim penisom, uspio se pariti sa ženkom, a u četiri parenja ženka je oplođena, prenosi Science Alert.

"Studije na zečevima su vrlo ohrabrujuće, ali da bismo dobili odobrenje za testiranje nad ljudima, moramo imati sve podatke o sigurnosti i garanciju kvalitete, moramo pokazati da materijali nisu toksični te moramo objasniti postupak do najsitnijeg detalja", kaže Anthony Atala, direktor spomenutog Instituta.

Atala i njegov tim usavršavaju tkiva uzgojena u laboratoriju već posljednjih 10 godina, a trenutno rade na 30 različitih vrsta tkiva. Oni su još 1999. godine uzgojili prvi umjetni mokraćni mjehur, a 2005. godine su bili prvi koji su u laboratoriju uzgojili i vaginu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene