Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američku vojsku to ne brine

Upozorenje stručnjaka: 'Roboti ubojice ostavit će ljude potpuno bespomoćnima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roboti na čijem razvoju radi američka vojska mogli bi postati smrtnonosni.

Akademik iz Kalifornije upozorava kako bi roboti ubojice na čijem razvoju trenutno radi američka vojska mogli ljude ostaviti 'posve bespomoćnima'.

Pročitajte i ovo Kam McLeod i Bryer Schmegelsk (Foto: AFP) Najtraženije osobe u Kanadi Pronađena tijela? Tjednima je cijela zemlja drhtala pred dvojicom tinejdžera Slika nije dostupna Čudno pravosuđe Pročitajte deset bizarnih priča o "ubojicama" koji nisu nikada nikoga ubili!

Agencija ministarstva obrane za napredna istraživanja trenutno se bavi s dva istraživanja kojima se pokušavaju stvoriti dronovi koji mogu pratiti i ubiti metu bez ikakve ljudske intervencije.

'Autonomni sustavi oružja odabiru i gađaju ciljeve bez ljudske intervencije, a postaju smrtonosni kada ti ciljevi uključuju ljude', napisao je profesor Stuart Rusell u časopisu Nature, prenosi news.com.au.

'Postojeće komponente umjetne inteligencije i robotike mogu osigurati fizičku platformu, percepciju, kontrolu motora, navigaciju, mapiranje, taktičko donošenje odluka i dugoročno planiranje. Oni samo trebaju biti kombinirani', kaže. Po njegovom mišljenju najvažniji problem trebao bi biti vjerojatni krajnji rezultat ove tehnološke putanje.

Stručnjaci tvrde: Evo kakvi će biti prvi izvanzemaljci koje ćemo sresti

'Unatoč ograničenjima koja nameće fizika, mogu se očekivati platforme raspoređene na milijune, agilnost, smrtnost koje će ostaviti ljude posve bespomoćnima. Ovo nije poželjna budućnost', poručuje Rusell.

Narušavanje ljudskog dostojanstva

Roboti se nazivanju smrtonosnim autonomnim oružanim sustavima koji bi trebali koristiti umjetnu inteligenciju kako bi odredili ubiti nekoga ili ne.

Russell tvrdi da bi ti roboti mogli narušiti temeljna načela ljudskog dostojanstva jer će se strojevima dopustiti da odabiru koga ubiti.

VIDEO 11 razloga zbog kojih bi ih se možda trebali bojati...

'Naprimjer , mogli bi dobiti zadatak da eliminiraju bilo koga tko pokazuje prijeteće ponašanje', kaže.

Smatra da bi se trebale organizirati rasprave na znanstvenim skupovima, a ovim problemom trebala bi se pozabaviti i etička povjerenstva.

'Ne radeći ništa daje se glas za nastavak razvoja i imlementacije', poručio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene