Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bilo bi zgodno

U sljedećih 10 godina naše bi pokućstvo kao i odjeća mogli 'oživjeti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamislite odjeću koja se sama regenerira, krevet ili fotelju koji 'rastu' s obzirom na broj ljudi kojima su potrebni ili pak stol koji je oživio. Novo znanstveno otkriće pokazalo je kako je to moguće.

Znanstvenici s Tehnološkog instituta u Massachusettsu, razvili su 'žive materijale' izrađene od bioloških čestica za koje vjeruju kako bi mogli zaživjeti u svakodnevnoj upotrebi.

Pročitajte i ovo Ivančica Kovaček Budite oprezni Stručnjakinja otkriva koje sve opasnosti vrebaju iz popularne slastice kojom se mnogi vole osvježiti: "Simptomi se mogu pojaviti i nakon nekoliko mjeseci" Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV MALA ŠKOLA PROGNOZE Ovo je jedna od najveće globalne prijetnje: "Povećavaju stopu rasta bakterija i brzinu razvoja gena otpornih na antibiotike"

Fizičari dokazali: Noina arka je doista mogla funkcionirati

Majca koja bi se sama 'pokrpala' kada joj se podere rukav, kauč koji bi se produljio ako nam zatreba odmor za umorne noge ili pak samoodrživi stol kojem je potrebna sunčeva svjetlost i voda, baš kao biljci. Upravo će tako naš dom u budućnosti izgledati ako ono što su otkrili provedu u djelo, najavljuju znanstvenici.

'Pokušavamo izraditi svakodnevne stvari od živih materijala, te želimo utjecati na sposobnost biologije. Zamislite da imate stvari koje se same regeneriraju, kao drveće i kosti, to nam je cilj', rekao je Timothy Lu, izvanredni profesor na MIT-u, prenosi Mashable.

Profesor Lu vjeruje da će ova metoda, upravo zbog svog ekološkog načina izrade i zbog toga što zahtjeva manje ulaganja energije, polučiti odlične rezultate u industrijskoj proizvodnji.

Istraživači su otkrili način na koji bakterije mogu 'razgovarati' jedna s drugom te tako bez ljudskog utjecaja koordinirati nastanak različitih materijala.

Znanstvenici otkrili ružičasti zaleđeni planet

Međutim, još uvijek postoje mnogi izazovi koji stoje na putu tome da se ova tehnika izrade materijala raširi diljem svijeta.

'Još smo uvijek tehnološki daleko od ostvarenja cilja, od toga da naša ideja postane stvarnost, no smatramo da bi u idućih 5 do 10 godina mogla zaživjeti', rekao je Lu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene