Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UŽIVO pratite Djedicu...

Ovako američka vojska 'prati' Djeda Mraza!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I ove godine zahvaljujući američkoj agenciji za obranu zračnog prostora možete uživo pratiti svaki korak Djeda Mraza.

Američki NORAD (North American Aerospace Defense Command) i ove godine ima pravu Božićnu poslasticu za djecu, ali i za mnoge odrasle koji uživaju u duhu blagdana. Putem Facebooka, Twittera, ali i telefonskim putem možete pratiti gdje se u kojem trenutku nalazi Djedica. Dakako, Djedičin put može se pratiti i putem mobilnih aplikacija, a kreće od Južnog Pacifika, Australije, Novog Zelanda, preko Azije, Europe i Afrike da bi svoje putovanje završio u Južnoj i Sjevernoj Americi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stižu pokloni Djed Božićnjak još uvijek neumorno leti, pogledajte gdje se nalazi sada Slika nije dostupna Kakva plemenitost Gesta ovog dječaka svih nas je na trenutak posramila

A kako je sve to krenulo? Naime, 1955. godine jedne su lokalne novine u Coloradu napravile tipfeler u oglasu u kojem su djecu pozivale da se telefonski jave Djedu Mraz. Taj pogrešan broj telefona zapravo je bio broj zračne vojne baze u Coloradu. Kad su djeca počela nazivati vojnu bazu, zapovjednici su, umjesto da ih razočaraju, rekli kako doista znaju gdje se nalazi najtraženiji djedica na svijetu. I tako je počela tradicija.

Kad odrasli pišu pismo Djedu Božićnjaku...

Samo prošle godine stranicu Norad Santa pregledalo je više od 22,3 milijuna ljudi, a volonteri su zaprimili više od 114.000 poziva iz cijelog svijeta. Djecu su najviše zanimala sljedeća pitanja:

- Jesam li na listi dobrih ili zločestih?
- Možete li staviti mog brata na listu zločestih?
- Jeste li vi vilenjak?
- Koliko košta da se usvoji jedan Djedov sob?

Prema NORAD-u Djed Mraz je nešto iza 10:30 po našem vremenu poletio sa Sjevernog pola!

SAD službeno odobrile ulazak Djedovih sobova na američki teritorij

Inspekcijska služba američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) izdala je u ponedjeljak 'dozvolu ulaska' Djedu Mrazu sa sobovima na američki teritorij, a 'zeleno svijetlo' dala je i savezna administracija za civilno zrakoplovstvo i Sjevernoameričko zračno obrambeno zapovjedništvo (NORAD), pa sanjke sa sobovima mogu očekivati miran i siguran let.

'Dozvola ulaska i izlaska u i iz američkog teritorija dodijeljena je Djedu Mrazu sa Sjevernog pola između 18 sati 24. prosinca i šest sati 25. prosinca', stoji u priopćenju USDA u kojem se ističe da su 'voljni učiniti sve što je moguće kako bi pomogli Djedu Mrazu'.

'U vrijema darivanja, USDA želi sve učiniti kako bi pomogao Djed Mrazu', kaže se u priopćenju. U njemu se pojašnjava da su sobovi izuzeti od pregleda inspekcijske službe jer 'na Sjevernom polu nema bolesti koje bi predstavljale opasnost za američko stočno blago'. Dovoljno je da Djed Mraz potvrdi da su sobovi hranjeni samo sijenom, medenjacima i kolačićima.

Ministarstvo je podsjetilo Djeda Mraza da namigne i zaželi sretan Božić carinicima i drugom pograničnom osoblju na sjevernoj američkoj granici, a zauzvrat će proći bez carinskih pristojbi i troškova inspekcije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene