Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najpoznatija predviđanja

Svi smakovi svijeta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kalendar Maya prestaje danas, 21.12.2012. i taj se datum spominje kao dan kada će nastupiti 'smak svijeta'.

No, i prije su se spominjali datumi i predviđali najrazličitiji 'krajevi'. Donosimo vam pregled 12 najpoznatijih predviđanja o 'smaku svijeta'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najbolja predviđanja Ovo su neke od najpoznatijih apokalipsa koje smo 'uspjeli preživjeti' Slika nije dostupna Evo popisa Hoće li ovako završiti svijet?

Predviđanja Mileritanaca

William Miller bio je poduzetni farmer baptističke vjere, a živio je u 19. stoljeću. On je postao opsjednut određenim naznakama po kojima bi se drugi dolazak Krista i smak svijeta trebali dogoditi 1844. godine, a vrlo brzo je okupio i veći broj sljedbenika koji su se, po njemu, zvali Mileritanci. No, te se godine nisu ostvarila njihova predviđanja što ih je podosta zbunilo.

Eksplozija sunca

Davne 1919. meterolog Albert Porta predvidio je kako će poredak šest planeta dovesti do pojačanja magnetskih struja zbog kojih će Sunce eksplodirati u u potpunosti uništiti Zemlju 17. prosinca, ali se ni to nije ostvarilo.

>>
Smak svijeta: Pratite UŽIVO što se događa!


Nadasve poznati Nostradamus


Kada govorimo o proročanstvima, većini odmah na pamet padne legendarni francuski vidovnjak Nostradamus koji je, po nekima, predvidio uspon Hitlera, veliki požar u Londonu, smrt princeze Diane pa čak i tetoristički napad 11.rujna 2001. godine u New Yorku. Nostradamus je, također, napisao kako će sedmog mjeseca 1999. godine s neba sići veliki kralj uništenja. No, u posljednje vrijeme jedno je Nostradamusovo predviđanje posebno privuklo pažnju, a ono kaže: 'od mirnog jutra, kraj če doći kada konj koji pleđe dostigne deveti krug'. Odmah su krenula nagađanja kako je Nostradamus Psyja povezao sa skrašnjim krajem svijeta 21.prosinca. Internet je prepun tvrdnji kako se citat odnosi na 'Gangam Style' jer on na You Tubeu sad ima preko 835 milijuna klikova. Prema tim tvrdnjama, Koreja je 'zamlja mirnog jutra', a Psy izvodi 'konjski ples', dok deveti krug povezuju s devet nula u broju klikova na You Tubeu.



'Nevjerojatni Criswell'


Charles Criswell King 60-ih je godina prošloga stoljeća radio kao televizijski i radijski voditelj koji je bio poznat kao 'Nevjerojatni Criswell'. On je, odjednom, dobio sposobnosti predviđanja budućunosti pa je u ožujku 1963. godine točno predvidio da John F. Kennedy neće biti ponovno izabran za predsjednika 1964. godine jer će mu se 'dogoditi nešto ružno'. Isto tako, 1968. godine je predvidio da će do kraja svijeta doći 18.kolovoza 1999. godine. Iako je ovo prvo pogodio, drugo predviđanje mu nije bilo točno.

Edgar C. Whisenant i njegova proročanstva

Bivši inženjer NASA-e i student teologije Edgar C. Whisenant smak svijeta i drugi dolazak Krista predvidio je 1988. godine. Uspio je prodati četiri i pol milijuna primjeraka svoje knjige u kojoj je dao 88 razloga zašto bi Sudnji dan mogao biti 1988. godine. Propovjednici po televizijskim postajama su bili toliko obuzeti njegovim proročanstvom da su počeki dijeliti savjete ljudima kako da se pripreme za Sudnji dan. Budući da se ništa nije dogodilo, Whisenant je 'smak' premjestio za 1989. , a onda i na 1994. Za svako je predviđanje napisao po jednu knjigu, ali se nisu dobro prodavale.

>> Ovo su mjesta na kojima možete dočekati apokalipsu

Kult 'Vrata raja'

Marshall Applewhite i Bonie Nettles osnovali su kult ' Vrata raja' koji počiva na temljima NLO-a. Oni u vjerovali kako će se Zemlju 'reciklirati' te da je jedini spas ljudskoj vrsti bijeg izvanzemaljskom letjelicom na Haley- Boppov komet. Dana 26. ožujka 2007. kada je Haley Bopp komet bio najsjajniji, policija je pronašla 39 tijela sljedbenika grupe koji su izvršili kolektivno samoubojstvo.

Y2K Virus

Sjećate se 2000. godine ? Ona je bila savršen mamac za sve kvazi proroke, no jedno predviđanje uspjelo pridobiti pažnju, a riječ je o kompjuterskom virusu. Naime, predviđalo se da će, nakon što brojke datuma na računalima prijeđu s 1999. na 2000. doći do raspada svih računala na svijetu. Kao što smo vidjeli, Nova 2000. godina je dočekana bez većih problema.



Božja Crkva Spasa i Hong Ming Chen

Početkom devedesetih godin Hon Ming Chen osnovao je novu religiju 'Božja Crkva Spasa' koja je bila mješavina budizma, taoizma i ufologije. Zajedno sa svojih 160 članova otvorio je trgovinu u teksaškom gradu Garlandu gdje su predvidjeli kako će se 31.ožujka 1998. godine Bog osobno prikazati na jednom TV kanalu građanima Sjeverne Amerike i njegove sljedbenike spasiti od Sudnjega dana. Kad se predviđanje pokazalo potpunim promašajem, Chen je zamolio svoje sljedbenike da ga kamenuju ili pribiju na križ, no nitko to nije htio učiniti. Uskoro se i cijela grupa raspala.

Nepoznati međuzvjezdani oblak

Ruski fizičar Aleksej Dimitrijev zaslužan je za još jednu teoriju vezanu uz smak svijeta. On tvrdi da postoji i teorija kako će Zemlja, Sunce i svi planeti Sunčevog sustava ući u nepoznati međuzvjezdani oblak. Taj bi oblak, navodno, trebao objasniti brojne nedavne anomalije u svijetu poput masovnog pomora životinja, povećanog broja razornih oluja u SAD-u, kao i nagle klimatske promjene.

Najave Harolda Campinga

Propovjednik Harold Camping svojim je najavama uznemirio javnost 1988. I 1994. godine. Iako se prethodne najave nisu ispunile, nastavio je s najavama za svibanj prošle godine. No, nakon što se, kako je sam rekao, malo preračunao, Camping je najavio i konačan smak svijeta u listopadu 2011. Unatoč njegovim prognozama, Zemlja je ipak dočekala 2012.

'Zlobni' datumi

Datum 09.09.2009. su mnogi proglašavali posljednjim danom u povijesti ljudske rase. Internet je bio prepun upozorenja kako bi svijet mogla progutati crna rupa stvorena od velikog CERN-ovog akceleratora te kako bi nas sve mogao 'pokositi' virus svinjske gripe. No toga se datuma ništa nije dogodilo, a svijet je i prije toga preživio još jedan datum, 06.06.2006., kojeg su mnogi smatrali datumom kada će svijet jednostavno nestati.



Kalendar Maya

I za kraj smo ostavili poznati kalendar Maya. Prema nekim predviđanjima, koja su utemeljena na zapisima Maya, apokalipsa bi se trebala dogoditi 21.12.2012., odnosno danas. Naime, kalendar Maya naprasito se prekida u prosincu 2012. godine te se zbog toga predviđa niz apokaliptničnih događaja. No, znanstvenici tvrde da Maye u svom kalendaru u 2012. nisu predvidjeli katastrofu globalnih razmjera, već samo kraj jednog od kalendarskih ciklusa. Naime, njihov kalendar počinje 3114.godine p.n.e. i dijeli vrijeme na periode od oko 400 godina poznate kao baktune. Maje su izbrojale 13 baktuna od kojih posljednji završava danas. Novi ciklus označava početak velikih promjena na osobnom i obiteljskom planu, kao i na nivou zajednice kako bi između čovječanstva i prirode nastupili sklad i ravnoteža.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene