Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seks, seks i opet seks

Sedam razloga zbog kojih biste više trebali voditi ljubav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste mislili da je jedina korist od seksa reprodukcija i tjelesna ugoda - evo nekoliko razloga koji će vas uvjeriti da spolni odnosi itekako koriste vašem cjelokupnom zdravlju.

1. Seks troši kalorije

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Ovisi o tome koliko ste 'aktivni' seks uvršćuje tonus mišića i povećava broj otkucaja srca pri čemu vam 'radi' cijelo tijelo. Prema studiji iz 2013. godine, muškarci troše u prosjeku 101 kaloriju tijekom seksualnog čina, a žene u prosjeku njih 69. To možda i ne zvuči puno, no treba uzeti u obzir da se te brojke odnose na 25-minutni odnos, a traje li odnos dulje i broj potrošenih kalorija će rasti.

2. Seks vam pomaže da zaspite

Nakon postizanja orgazma naša hipofiza ispušta hormon prolaktin zbog kojeg se naše tijelo opušta. 'Ako se niste osjećali pospano prije seksa velike su šanse da ćete nakon njega zaspati brže nego da se niste seksali', kaže Kristin Mrak. Voditeljica laboratorija za seksualnost i zdravlje pri Sveučilištu u Kentuckyju.

3. Seks snižava tlak i razinu stresa

U studiji iz 2005. godine sudionici su bili zamoljeni da bilježe svoju seksualnu aktivnost tijekom dva tjedna , a potom su im bile zadane aktivnosti koje uzrokuju stres ili anksioznost - držanje govora pred velikim brojem ljudi te rješavanje matematičkih problema naglas. Kod ispitanika koji su u ta dva tjedna imali seksualne odnose krvni je tlak bio niži od onih ispitanika koji nisu imali spolne odnose.

Zašto je seks bolji od bilo kakvih lijekova?

4. Seks jača srce

Redoviti seks održava zdravlje i funkcije kardiovaskularnog sustava. Muškarci koji se seksaju dva puta tjedno imaju upola manje šansi da obole i umru od bolesti srca. Osim toga, seksom se reguliraju i hormoni estrogen te testosteron koji utječu na funkcije raznih sustava našeg tijela.

5. Seks može štititi i od raka

Prema nekim studijama, muškarci koji češće ejakuliraju imaju manji rizik od obolijevanja od raka prostate. Što se žena tiče, jedna je francuska studija je pokazala kako je kod onih koje imaju spolne odnose najmanje jednom u mjesec dana manja šansa sa obolijevanje od raka dojke.

6. Seks poboljšava imunitet

Studija Sveučilišta Wilkes provedena na studentima pokazala je sljedeće - studenti s aktivnijim seksualnim životom imali su u slini veću koncentraciju imunoglobulina A koji štiti organizam od virusa.

7. Seks olakšava bol

Prošlogodišnja studija provedena u Njemačkoj pokazala je da se kod većine žena koje pate od migrene nakon seksa bol smanjila za 30 posto. Veliku ulogu u tome ima endorfin koji se luči tijekom orgazma, a olakšava bol.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene