454254
454254
454254
454254
454254

Savjet za roditelje: Kako učiniti kapanje nosa zabavnim

  • , 29.11.2016., 13:13
  • Autor:
  • komentara

Mnogi roditelji muku muče kada djetetu treba aspiratorom ispuhati nos ili mu ga pak nakapati. Higijena nosa od ''traume'' može postati zabava u nekoliko igara uz pomoć kojih će dijete shvatiti da mu kapanje nosa čini olakšanje

 
 
 
 
Djeca i higijena nosa (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Djeca i higijena nosa (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Nos koji stalno curi ili začepljenost nosa česta je pojava kod djece predškolske dobi pogotovo ako se nalaze u kolektivu odnosno pohađaju vrtić. U tim slučajevima mogu biti prehlađeni i do osam puta godišnje. Mnoga od njih još ne znaju sama puhati nosić, a većina higijenu nosa, poput izvlačenja sluzi s aspiratorom ili kapanje nosa, doživljavaju kao ''veliku traumu''.

Začepljen nos čini dijete nervoznim i razdražljivim, remeti mu san i kvari apetit, pa je higijena nosa u sezoni prehlada obavezna kako bi vi i vaše dijete nastavili s normalnim životom. Spasonosno rješenje kada se radi o začepljenosti nosa nalazi se u kapima ili spreju za nos, a ključno je njihovu primjenu i općenito higijenu nosa učiniti zabavnom.

1. Igra kao spasonosno rješenje prije kapanja nosa

Mnogi roditelji muku muče kada djetetu treba aspiratorom ispuhati nos ili mu ga pak nakapati. Uvjeriti dijete u trenutku kada je bolesno i razdražljivo da mu time činite olakšanje, ponekad može biti vrlo teško, no kada se jednom roditelji i djeca uigraju u kapanju nosa i dijete shvati koliko mu je bolje kada je nos prohodan to postaje rutinska stvar, nekima čak i zabava.

Evo kako higijena nosa od ''traume'' može postati zabava:

Važno je prvo opustiti dijete, odnosno zabaviti ga s nečim što ga opušta. To može biti crtanje, čitanje slikovnice ili spremanje autića u garažu. No, ako još niste pronašli način koji 'pali' kod vašeg mališana, pokušajte s igrom u kojoj medvjedić ili najdraži plišanac glumi bolesnika.

Zajedničkim snagama očistite medi nosić po svim fazama pa će tako dijete uvidjeti da to nije ništa strašno. Kad se uvjeri da medu nije ništa boljelo, tu nastupate vi.

Bitno je prvo nos nakapati fiziološkom otopinom, zatim ispuhati ili isisati sekret, ponovno isprati fiziološkom, pa nakon toga primijeniti kapi ili sprej za nos. Vrlo je važna njihova pravilna primjena kako bi sačuvali zdravu sluznicu nosa i ubrzali liječenje. Kapi i sprejevi ne smiju se koristiti duže od 5 dana, a u slučaju potrebe za duljim korištenjem obratite se svom liječniku.

Operil kapi za nos primjena

Kako kroz igru naučiti dijete puhati nos

Djecu bi što prije trebalo naučiti kako ispuhati sekret iz nosa što je prvi korak kad je o higijeni nosa riječ. Neka djeca kreću u školu, a da ne znaju ispuhati nos dok neka to nauče i prije druge godine života. Ipak, stručnjaci smatraju da je dijete od 2. godine dovoljno zrelo kako bi tu radnju pravilno naučilo i usvojilo. Vježbe vezane uz higijenu nosa preporučaju se raditi kada je dijete zdravo i raspoloženo kako bi, kada dođe trenutak kada su mu te vještine zaista potrebne, sve bilo lakše.

Objasnite djetetu kako puhati nos tako da vježbate prvo puhanje kroz usta pa ga zatim zatražite da to isto pokuša učiniti s nosom. Puhanje vježbajte na svjećici, a kada savlada puhanje kroz usta neka zrakom iz nosa pokuša ugasiti svjećicu.

Zatim mu možete na stol staviti male loptice od komadića papirnate maramice i neka ih pokuša otpuhivati nosom. Ova zabavna igra samo je uvertira za trenutak kada ćete djetetu pružiti maramicu i reći mu da ispuše prvo jednu nosnicu tako da prstićem stisne drugu, pa isto napravi i s drugom. Djetetu ćete možda to u početku raditi vi, no ubrzo će savladati pravilnu tehniku puhanja nosa i time riješiti pola posla kada je o higijeni nosa riječ.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se