Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ruke gore'

Ruski restoran morao promjeniti ime zbog uvrijeđenih veterana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lanac restorana 'Haende hoch!' morao je promijeniti ime, jer taj izraz su izgovarali njemački vojnici kod uhićenja Rusa. Uvrijeđeni veterani nisu tamo htjeli proslaviti pobjedu nad nacistima.

Vlasti Sankt Peterburga zatražile su od lanca restorana 'Haende hoch!' ili u prijevodu 'Ruke gore!' da uklone svoje natpise da ne bi uvrijedili veterane uoči proslave pobjede nad nacistima. Veteran zgrožen što su ga vlasti pozvale da 9. svibnja proslavi u tom restoranu upozorio je guvernerku Sankt Peterburga Valentinu Matvjenko koja je obećala intervenirati kod vlasnika restorana. 'I mene to vrijeđa!', rekla je ona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ručna bomba u podzemnoj željeznici U eksploziji tri osobe smrtno stradale Slika nije dostupna Čilić u polufinalu ATP Sankt Peterburga

Nekoliko sati kasnije jednom od restorana u središtu grada uklonjen je natpis. 'Već smo uklonili natpis te pivnice u središtu grada a natpis iznad restorana u četvrti Kolpinu bit će uskoro uklonjen', izjavila je mjesna dužnosnica Svetlana Štukova. Izraz 'Haende hoch!' poznat je svim Rusima koji su odrastali u Sovjetskom Savezu. Izgovaraju ga vojnici  u ratnim filmovima u trenutku kad uhićuju Ruse.

To nije prvi slučaj da su veterani uspjeli postići željen rezultat. Gradska uprava Moskve odlučila je 2009. ukloniti ime restorana "Protusovjetski' nakon žalbe veterana iz Drugog svjetskog rata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene