Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na privatnom kamionu

Ruske rakete 'krstarile' ulicama Beograda, građani šokirani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nesvakidašnji prizor koji je zbuno stanovnike glavnog grada Srbije dobio je objašnjenje.

Stanovnike glavnog grada Srbije jutros je šokirao nesvakidašnji prizor. Beograd kao da se pretvorio u Pyongyang, središte Sjeverne Koreje u kojem su ovakve rakete stanovnicima dio svakodnevice. Velike ruske rakete, natovarena na velike kamione prošle su Savskim trgom. Od kuda su stigle i kamo ih se prevozi - nitko nije znao odgovor.

Pročitajte i ovo Kornjača-tenk Carev roštilj Rusi unaprijedili tenkove? Velike metalne grdosije stvorene su za testiranje ukrajinskih dronova Volodimir Zelenski Još jedna u nizu Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Šešelj: Vijest o pokretanju kaznenog postupka me veseli

Ono što je dodatno zbunilo građane Beograda je privatni kamion. Ako ovaj neobičan prizor nema veze sa Vojskom Srbije, tko prevozi rakete? Pitali su se mnogi.

Odgovor je uskoro stigao. Radi se o starim ruskim raketama "zemlja - zemlja", koje su bile proizvedene za vrijeme hladnog rata u Rusiji, a trebale su služiti kao oružje za vrijeme kubanske krize.

Rakete su dio fundusa Vojnog muzeja u Kačarevu, koji se ovih dana seli u Vojni muzej u Beogradu, potvrdilo je Ministarstvo obrane Republike Srbije za Telegraf.

Sjeverna Koreja ušla u 21. stoljeće

"Radi se o potpuno bezopasnim raketama koje su dio raketnog sistema “Luna” i koje se prebacuju iz muzeja u Kačarevu u Beograd. To prebacivanje je bilo planirano i izvršeno je danas. Važno je napomenuti da nije bilo apsolutno nikakve opasnosti za stanovništvo", rekli su iz Ministarstva obrane.

Raketni sistem “zemlja – zemlja” 9K52 Luna-M razvijen je početkom šezdesetih godina u tadašnjem Sovjetskom Savezu, na osnovu raketnog kompleksa 2K6 Luna. Prvo probno lansiranje rakete izvršeno je 27. prosinca 1961., a sistem je uveden u serijsku proizvodnju i operativnu upotrebu 1964. Koristio se do početka devedesetih u JNA.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene